Siirry sisältöön

Miten Oopperaan ja Balettiin pitää pukeutua?

Kas siinäpä kysymys, jota googlataan paljon. Yhtä pukeutumisohjetta ei kuitenkaan ole olemassa. Kansallisooppera ja -baletti on tarkoitettu kaikille, ja niinpä pukeutuminenkin on varsin vapaamuotoista. Olet tervetullut, viihdyitpä parhaiten juhlapuvussa tai farkuissa ja villapaidassa. Vaikka mitään virallisia sääntöjä ei olekaan, näyttää siltä, että yleisö pukeutuu aavistuksen arkea juhlallisemmin tullessaan katsomaan esitystä.

Syyskuisena iltapäivänä Oopperatalon lämpiössä vastaan tuli syksyisiä sävyjä sekä vaatteita, joissa on mukavaa olla. Katso kuvat!

Yleisöä Ranskalaisen illan esityksessä 29.9.2018

Vilma ja Sirkka, Järvenpää ja Kerava: ”Olemme käyneet esityksissä ennenkin, Vilma on katsonut balettia pienestä tytöstä lähtien. Tänään piti pukea siistiä ja lämmintä päälle. Vilman pörröinen takki on ihan uusi. Sirkalla puolestaan on luotettu ja usein käytetty oopperatakki, se peittää sopivasti ja on ihanan kevyt.”

Petri ja Hanna, Espoo ja Lohja: ”Käymme esityksissä noin kerran vuodessa. Asut valikoituivat tänään sattumalta, Petri otti ensimmäisen kaapista vastaan tulleen puvun.”

Safak, Turkki: ”Olen ensi kertaa Oopperatalossa, tämä on todella viehättävä paikka. Valitsin asukokonaisuuden, joka on mielestäni chic ja sopii nimenomaan iltapäivän kulttuuritapahtumaan.”

Aila ja Eero, Kankaanpää: ”Käymme esityksissä usein, meillä on ollut kausikortti jo seitsemän vuotta. Eeron asu valittiin niin, että kipsi mahtuu hihaan. Huivi on siskon tekemä. Ailan rintarossi on vävypojan kotimaasta Bulgariasta.”

Matilda, Hiiruli ja Maija, Helsinki: ”Maija käy esityksissä usein, Matildakin silloin tällöin. Hiiruli pääsi mukaan ensi kertaa. Matilda oli valinnut vaatteensa tänään itse. Se että molempien asussa on keltaista, oli puhdas sattuma.”

Marjo ja Ville, Vantaa: ”Olemme tänään ensi kertaa esityksessä. Halusimme pukeutua vähän tavallista siistimmin, mutta niin, että on mukavaa istua katsomossa.”

Ulla-Maija ja Markku, Lahti: ”Olemme käyneet esityksissä säännöllisesti 30 vuotta – aloitimme siis jo kun Oopperatalo sijaitsi Bulevardilla. Ulla-Maijan teki tänään mieli pukea keltaista. Markun asu valikoitui sattumalta.”

Cisse ja Mia, Oulu ja Helsinki: ”Meistä kahdesta Cissellä on kausikortti ja kaapissa varmaan 20 mekkoa, jotka sopivat oopperaan tulemiseen ja arkeen. Mia taas on ensi kertaa ja valitsi mukavan pehmeän hameen ja pitkähihaisen, jotta ei tule kylmä. On kivaa pukeutua vähän fiinimmin kuin arjessa.”

Eija, Kaisa ja Terhi, Helsinki, Järvenpää ja Tuusula: ”Olemme konkarikävijöitä, käymme katsomassa esityksiä usein. Oopperaan tai balettin valittavien vaatteiden tulee olla mukavat, niissä pitää olla helppo olla. Esitykseen voi tulla samoissa vaatteissa kuin töihin mennessä.”

 

Kuvat: MINNA HATINEN
Teksti: TUIKE LEHKO