Siirry sisältöön

Merirosvo kehittyi lukuisten säveltäjien ja koreografien käsissä

Merirosvo – Le Corsaire sai kantaesityksensä Pariisin oopperan baletissa 1856. Alkuperäisen baletin koreografian laati Joseph Mazilier ja musiikin sävelsi Adolphe Adam, joka tunnettiin muun muassa Gisellen säveltäjänä.

Vuosikymmenten saatossa teos muokkautui monin tavoin alkuperäisestä useiden koreografien käsissä ja teokseen liitettiin uutta musiikkia lukuisilta säveltäjiltä.

Domenico Segarelli Conradina

Italialainen Domenico Segarelli nähtiin merirosvo Conradin roolissa Le Corsairen kantaesityksessä Pariisin oopperan baletissa 23.1.1856.

Le Corsaire vei 1800-luvun yleisön eksoottisiin maisemiin Ottomaanien valtakuntaan eli nykyiseen Turkkiin. Jo Pariisin kantaesityksessä teoksessa nähtiin loistelias lavastus.

Pavel Gerdt, Pierina Legnani ja Alfred Bekefi Le Corsairessa 1899Jules Perrot ja Marius Petipa toteuttivat Le Corsairen Pietarissa vain kaksi vuotta Pariisin kantaesityksen jälkeen. Petipa muokkasi teosta useaan otteeseen vuosikymmenten varrella, ja viimeinen ja merkittävin versio sai ensi-iltansa Pietarissa 1899. Medoran roolissa nähtiin legendaarinen Prima ballerina assoluta Pierina Legnani, Conradina Pavel Gerdt ja Paššana Alfred Bekefi. Useimmat nykypäivän versiot pohjautuvat tähän Petipan versioon.

Le Corsaire säilyi Petipan aikakauden jälkeen Venäjällä ja Neuvostoliitossa balettiohjelmistossa sekä Leningradissa että Moskovassa. Katkelma on Moskovasta vuodelta 1959.

Rudolf Nurejev toi Le Corsairen pas de deux’n länteen lähdettyään Neuvostoliitosta 1960-luvun alussa. Le Corsairen pas de deux’sta on tullut teoksen tunnetuin kohtaus, vaikka se saikin alkunsa vasta 1915 ja kehittyi nykyisenkaltaiseksi kaksintanssiksi 1930-luvulla.

Doris Laine ja Jarmo Rastas Le Corsairen pas de deux'ssä

Suomen kansallisbaletissa kuten yleensäkin lännessä Le Corsairesta esitettiin vuosikymmenten ajan vain pas de deux’tä gaala- ja kilpailuohjelmanumerona. Baletin romantiikkaa -gaalassa vuonna 1975 katkelman esittivät Doris Laine ja Jarmo Rastas.

Leningradin Kirovissa (nykyisessä Mariinski-teatterissa Pietarissa) ensi-iltansa sai vuonna 1955 Pjotr Gusevin versio, joka on edelleen Mariinkin ohjelmistossa.

Baijerin valtionbaletti otti ohjelmistoonsa vuonna 2007 Petipan vuoden 1899 versioon pohjautuvan Ivan Liškan toteutuksen. Se oli myös ensimmäinen Suomen kansallisbaletin ohjelmistossa nähty Le Corsaire, kun se sai ensi-iltansa 2012.

Anna-Marie Holmesin versio pohjautuu Leningradissa vuonna 1973 ensi-iltansa saaneeseen Konstantin Sergejevin tulkintaan. Holmesin versio sai ensi-iltansa Bostonissa 1997. Englannin kansallisbaletin ohjelmistoon se saatiin 2013.

Merirosvo-baletin historiasta kerrotaan laajemmin teoksen käsiohjelmassa.

Merirosvo – Le Corsaire saa ensi-iltansa Kansallisbaletissa 25.9.2020.

Teksti JUSSI ILTANEN
Kuvat ja videot mm. Suomen kansallisbaletti, Englannin kansallisbaletti, Wikimedia Commons