Siirry sisältöön

Pieni uinuva Blarun kaupunki Pohjois-Ranskassa vuonna 1958 on hämmentävän tapahtumasarjan näyttämönä. Koreografi Serge Lifar on haastanut kaksintaisteluun markiisi de Cuevasin, jonka kanssa hän on joutunut erimielisyyksiin balettinsa toteutustavasta. Koreografin ja häntä 20 vuotta vanhemman balettitaidetta palvovan chileläisen markiisin taistelu herätti huomiota tiedotusvälineissä. De Cuevas haavoitti kevyesti miekalla Lifaria käsivarteen, ja miehet saattoivat televisiokameroiden edessä kyyneleitä vuodattaen syleillä ja vannoa ikuista ystävyyttä.

Kuka oli tämä mahtipontinen mies, joka näin intohimoisesti puolusti oman teoksensa oikeaa esitystapaa ja näki samalla kaksintaistelun julkisuusarvon? Mies, joka oli myös tanssijana ollessaan keskeyttänyt esityksen, koska ei ollut samaa mieltä teoksen visuaalisuudesta, eikä piitannut siitä, että katsomossa istui myös Ranskan presidentti. Kyse on ranskalaisen baletin merkittävästä uudistajasta, monipuolisesta koreografista ja Pariisin oopperan baletin pitkäaikaisesta johtajasta Serge Lifarista.

Katso kuvakavalkadi Serge Lifarista alla ja lue lisää Ranskalaisen illan käsiohjelmasta. 

Teksti HEIDI ALMI
Sivun yläreunan kuvassa tanssijat Matti Tikkanen ja Doris Laine, koreografi Serge Lifar sekä pianisti Cyril Szalkievicz  Kansallisbaletissa 1966.

Suite en Blanc nähdään Kansallisbaletin Ranskalaisessa illassa 28.9.–20.10.2018.