Siirry sisältöön

Vihdoin! Kansallisoopperan ohjelmistoon palaa oopperaklassikko Trubaduuri. Giuseppe Verdin mestariteoksen uusi tulkinta sai ensi-iltansa Kansallisoopperassa keväällä 2018.

Sytyttävien rytmiensä ja tarttuvien melodioidensa ansiosta Trubaduuri on yksi maailman suosituimmista oopperoista. Jos ei ole vielä koskaan nähnyt oopperaa, Trubaduuri on oiva valinta. Sen musiikillinen ilotulitus tarjoaa kerralla kattauksen musiikkilajin parhaita puolia.

Giuseppe Verdi: Trubaduuri; Elli Vallinoja; Elena Stikhina; Timo Paavola
Vuonna 2018 Elena Stikhina lauloi Trubaduurissa suomalaisten sydämiin.

Verdi sävelsi Trubaduuriin vain vähän resitatiiveja, puhemaisesti eteneviä lauluosuuksia. Niiden sijaan teos on pullollaan päähenkilöiden tulkitsemia aarioita ja duettoja sekä suuria kuorokohtauksia. Hädin tuskin on yksi hieno aaria ehtinyt loppua, kun orkesterista alkaa jälleen kuulua rytmikäs säestyskuvio ja sen päälle alkaa kaareutua uusi mieleenpainuva melodia.

Trubaduuri kertoo erilleen joutuneista ja vihollisiksi ajautuneista veljeksistä sisällissodan keskellä. Traagisessa tarinassa riittää yllättäviä käänteitä. Oopperassa on neljä päähenkilöä. Viholliset Lunan kreivi ja trubaduuri Manrico rakastavat molemmat kaunista Leonoraa. Manricon kasvattiäiti, mustalaisnoita Azucena on ainoa, joka tietää miesten olevan todellisuudessa veljeksiä. Kaikille keskushenkilöille on kirjoitettu haastavia melodioita, jotka vaativat laulajilta laajaa äänialaa, teknistä taituruutta ja vahvoja tulkintoja.

Trubaduuria säveltäessään Verdi huomasi haluavansa teokseen kaksi vahvaa naisroolia. Azucenan roolista tuli heti väkevä ja poikkeuksellinen. Leonoraa Verdi suunnitteli sivuhenkilöksi, mutta sävellystyön edetessä rooli kasvoi ja Leonoralle syntyi kolme uutta aariaa. Niiden joukossa on ”Tacea la note placida”, jota pidetään yhtenä mestarin kaikkein kauneimmista aarioista.

Tutustu Kansallisoopperan Trubaduuriin osoitteessa oopperabaletti.fi/trubaduuri.