Siirry sisältöön

Osallistu omalla tavallasi

Par(r)asvaloissa -ryhmä lavastaa

Ooppera ja baletti on paljon muutakin kuin päänäyttämön esityksiä. Haluamme tarjota kokemuksia oopperasta ja baletista kunkin omilla ehdoilla – usein itse tekemällä ja sen kautta oppimalla.

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa oopperan ja baletin mahdollisuuksista erilaisten ryhmien – koululaisten, ikäihmisten, opettajien, nuorten tai päiväkotilasten kannalta.

Haluatko osallistua mutta et löydä sinulle sopivaa sisältöä?
Kerro toiveistasi ja ideoistasi meille osoitteessa yleisotyo[at]opera.fi.
Voit myös lukea lisää yleisötyöstä täällä.

Koululaiset oopperassa ja baletissa

Pääharjoitukset

Ennen kuin teos päätyy yleisön eteen, valmistellaan sitä pitkään. Kaikki huipentuu, kun harjoitukset siirtyvät harjoitushuoneista näyttämölle. Viimeisiä harjoituksia ennen esitystä kutsutaan pääharjoituksiksi. Tarjoamme kouluille ja erityisryhmille mahdollisuuden tulla pääharjoituksiin koeyleisöksi. Yleisö tuo esiintyjille toivottua jännitettä, joka antaa esimakua oikeasta esitystilanteesta. Pääharjoituksiin tulee ilmoittautua etukäteen. Lue lisää pääharjoituksista ja niihin ilmoittautumisesta.

Erityishintaiset liput

Kansallisooppera tarjoaa koululaisryhmille edullisia ooppera- ja balettiesityksiä, hintaan 25 € / koululainen. Erikoishinta koskee myös yhtä valvojaa 10–15 koululaista kohden. Hinta sisältää palvelupalkkion. Mainitsethan varatessasi tunnuksen ”koululaisryhmä”. Liput Oopperan ryhmämyynnistä (09) 4030 2210, ma–pe 9–16. Koululaisryhmille varattuja paikkoja on rajoitetusti.

Keväällä 2018 erityishintaisia lippuja on saatavilla seuraaviin esityksiin:

Giselle, ti 27.2. klo 19.00

Don Quijote, ke 4.4. klo 19, ti 10.4. klo 19

Trubaduuri, pe 13.4. klo 19.00

Così fan tutte, ke 18.4. klo 19.00

Les Nuits – Yölliset tunnit, ke 9.5. klo 19, to 17.5. klo 19.00. Huomioithan, että suosittelemme tätä teosta yli 12-vuotiaille.

Lipun ostaneet koululaisryhmät voivat halutessaan osallistua maksuttomalle kiertokäynnille. Lisätietoja: kiertokaynnit[at]opera.fi. 

Projekteja kouluikäisille

Koululaisoopperat

Koululaisooppera on kouluissa toteutettava projekti, jossa 5–6 -luokkalaiset valmistavat oopperan yhdessä ammattimuusikoiden ja -laulajien kanssa. Kansallisooppera on tuottanut koululaisoopperoita jo 14 vuoden ajan. Viimeisimpään koululaisoopperaan voi tutustua Jannen salaisuuden sivuilla. Kaudella 2016–2017 toteutetaan järjestyksessään 7. koululaisooppera. 7.4.2017 kantaesityksensä saavan Ihmepoika A -oopperan säveltää Timo Hietala ja sanoittaa rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen. Lisätietoja koululaisoopperaan osallistumisesta antaa vastaava tuottaja Tuula Jukola-Nuorteva: tuula.jukola-nuorteva[at]opera.fi.

Balettienergiaa pojille

Ekaluokkalaisille pojille suunnattu työpaja todistaa, että baletti ei ole vain tyttöjen juttu. Koulun liikuntasalissa järjestettävän työpajan ohjaamisesta vastaavat Kansallisbaletin tanssijat. Tiedustelut: yleisotyo[at]opera.fi.

So You Think You Can Muuv?

Klassista balettia ja street-lajeja yhdistelevä työpaja laittaa 5.–9.-luokkalaiset liikkumaan ja keksimään omia muuveja ammattilaisten ohjauksessa. Kansallisbaletin ja Suomalaisen balettiseurueen energinen yhteistyöprojekti on kiertänyt kymmenissä kouluissa ympäri Suomen ja innostanut lukuisia nuoria liikkumaan. Tiedustelut: yleisotyo[at]opera.fi

Par(r)asvaloissa

Nuorten musiikkiteatteriryhmä suunnittelee ja toteuttaa omannäköisensä esityksen päänäyttämöllä nähtävästä teoksesta. 12–16 -vuotiaat voivat hakeutua ryhmään alkusyksystä järjestettävien pääsykokeiden kautta. Tiedustelut: tuula.jukola-nuorteva[at]opera.fi

Päiväkodeille

Tytöt yleisössä

Taidetuokioita ja Minioopperaa

Päiväkoti-ikäisille suunnatut taidetuokiot ja Minioopperat avaavat oopperan ja baletin saloja esitysten ja työpajojen kautta. Minioopperoiden tiivistetyt tarinat sopivat pienillekin päiväkotilapsille. Eskari-ikäiset voivat eläytyä päänäyttämön esityksiin Lasten taidetuokiossa musiikin, draaman, tanssin ja maskeerauksen kautta. Taidetuokiosta saa myös kotiin vietäväksi mukavan muiston.

Päiväkotiryhmät voivat ilmoittautua Minioopperaan maksutta. Tiedustelut: yleisotyo[at]opera.fi.

Hoivakodeille

Oopperan teetanssit

Teetanssit suoratoistona

Oopperan teetanssit on hyväntuulinen tapahtuma, joka kutsuu seniori-ikäiset pyörähtelemään päälämpiöön ikivihreiden tahdissa. Jos ette pääse paikan päälle, voitte seurata orkesteria ja tanssijoita suoratoiston välityksellä, ja halutessanne järjestää omat tanssit hoivakodissanne. Lähetyksen voi vastaanottaa maksutta jokainen halukas palvelutalo ja hoivalaitos kautta maan.  Haluamme kannustaa yhteisöllisten tanssien järjestämiseen ja lisätä siten asukkaiden hyvinvointia.

Jos haluat järjestää tanssit teidän hoivakodissanne, kysy lisätietoja yleisö- ja yhteiskuntavastuupäällikkö Lauri Pokkiselta, lauri.pokkinen[at]opera.fi tai p. 044 262 7699.

Hoivalaitoskonsertit

Lisätietoja antaa yhteyshenkilömme Malla Vanhanen, malla.vanhanen[at]opera.fi.

Kulttuurikaveria kaipaaville

Kulttuurikaveri aina palveluksessa

Haluaisitko lähteä Kansallisoopperan tai -baletin pääharjoituksiin, mutta yksin lähteminen tuntuu tylsältä tai vaikealta? Ei hätää, kulttuurikaveri tulee seuraksesi tai opastaa sinut toivomaasi tapahtumaan. Kulttuurikaverin seura on sinulle maksutonta. Helsingissä ja Espoossa toimii kulttuurikavereita, Vantaalla puolestaan kulttuuriluotseja.

Kevään 2018 tulevat pääharjoitukset kulttuurikaverien ja -luotsien kanssa:

ke 21.2. klo 11.30 Giselle (kesto 2 t 15 min, 1 väliaika) TÄYNNÄ!

Vantaan kulttuuriluotsit voivat ilmoittautua pääharjoituksiin alla olevalla lomakkeella alkaen ma 22.1.2018 klo 9.00 entiseen tapaan. Helsingin kulttuurikaverien ilmoittautumiset pääharjoituksiin vain kulttuurikaverivälityksen kautta.

ma 19.3. klo 11.00 Trubaduuri (kesto 2 t 45 min, 1 väliaika) TÄYNNÄ!
to 22.3. klo 11.30 Don Quijote (kesto 2 t 40 min, 2 väliaikaa) TÄYNNÄ!
to 12.4. klo 11.00 Così fan tutte (kesto 3 t 30 min) TÄYNNÄ!

Toukokuun kahteen harjoitukseen ilmoittaudutaan myöhemmin.

ke 2.5. klo 19.00 Les Nuits – Yölliset tunnit (kesto 1 t 10 min)
ma 14.5. klo 17.00 Parsifal (kesto 5 t 15 min, 2 väliaikaa)

HUOM! Helsingin kulttuurikaverien ilmoittautumiset hoituvat kulttuurikaverivälityksen kautta.


Haluatko kulttuurikaverin Helsingistä? Toimi näin:

 1. Soita numeroon (09) 310 58237 (ma–to 10–13) tai jätä yhteydenottopyyntö lomakkeella osoitteessa www.kulttuurikaveri.fi
 2. Kerro valitsemasi pääharjoituksen ajankohta.
 3. Kaveri soittaa sinulle. Sopikaa missä ja milloin tapaatte.
 4. Hyvää kulttuurielämystä!

Helsingin kaupungin organisoima kulttuurikaveritoiminta on tarkoitettu erityisesti niille, joita kulttuuritapahtumiin yksin lähteminen ei houkuttele tai se on vaikeaa. Kulttuurikaveritoiminta on suunnattu erityisesti ikääntyneille ja maahanmuuttajille. Vapaaehtoinen, Helsingin kaupungin kouluttama kulttuurikaveri tulee seuraksi kulttuuritapahtumaan, varaa liput ja tarvittaessa avustaa tai opastaa tapahtumapaikalle.


Haluatko kulttuurikaverin Espoosta? Toimi näin:

 1. Ota yhteyttä kulttuurikaveritoiminnan koordinaattoriin ma–pe klo 9–16  sähköpostitse helena.sarjakoski[at]espoo.fi tai puhelimitse p. 050 381 4033.
 2. Kerro, mihin tapahtumaan haluaisit osallistua tai pyydä ehdotusta.
 3. Kulttuurikaveritoiminnan koordinaattori varaa liput.
 4. Koordinaattori etsii vapaaehtoisen kulttuurikaverin.
 5. Kulttuurikaveri ottaa sinuun yhteyttä ja sopii, missä ja mihin aikaan tapaatte.
 6. Kulttuuritilaisuuteen mennään ensisijaisesti julkisilla kulkuneuvoilla ja omilla matkalipuilla.

Haluatko Kulttuuriluotsin Vantaalta? Toimi näin:

 1. Ota yhteyttä kulttuuriluotsikoordinaattoriin p. 040 548 3443 tai annikki.alku@vantaa.fi
 2. Kerro, mihin tapahtumaan haluaisit osallistua.
 3. Kulttuuriluotsikoordinaattori pyytää yhteystietosi ja välittää ne kulttuuriluotsille.
 4. Kulttuuriluotsi ottaa sinuun yhteyttä, sopii kanssasi mihin menette, varaa sitten liput ja sopii missä tapaatte.

Lisätiedot Oopperan ja Baletin kulttuurikaveri-toiminnasta: malla.vanhanen[at]opera.fi

Saavutettavuus

Oopperan ja baletin saavutettavuus on meille tärkeä asia – haluamme, että Oopperatalossa vierailu ja esityksistä nauttiminen on kaikille vaivatonta. Lue lisää täältä.