Skip to content

Sonja Frisell

Ruotsalais-kanadalainen Sonja Frisell on syntynyt Englannissa. Frisell on työskennellyt useita vuosia Milanon La Scalassa ohjaajana ja tuotantopäällikkönä. Hänen ohjauksensa Verdin Aidasta New Yorkin Metropolitanissa (Radamèsin osassa Placido Domingo, kapellimestarina James Levine) on saanut paljon kiitosta ja sen televisiointi on voittanut Emmy-palkinnon.


Verdin Naamiohuvit on ollut tärkeä teos Frisellin uralla. Frisell ohjasi teoksen ensin San Franciscoon, missä päärooleissa lauloivat José Carreras ja Katia Ricciarelli. Luciano Pavarottin pyynnöstä produktio toteutettiin myös Chicagossa (Pavarottin itsensä laulamana) ja myöhemmin Philadelphiassa nuorten laulajien produktiona. Myöhemmin Luciano Pavarotti vei Frisellin ohjauksen myös Bolognaan. Sonja Frisell on tehnyt uuden version Naamiohuveista Pariisiin oopperaan, jolloin päärooleissa kuultiin taas Carrerasia ja Ricciarellia.

Sonja Frisellin ohjauksiin kuuluvat myös mm. Verdin Don Carlos, Simone Boccanegra, Trubaduuri, Kohtalon voima, Otello, Rigoletto ja Falstaff, Musorgskin Hovanshtshina, Mozartin Figaron häät ja Taikahuilu, Massenet’n Werther, Bellinin Norma, Puccinin La Bohème, Donizettin Lucia di Lammermoor ja Assedio di Calais, Giordanon Andrea Chénier, Richard Straussin Salome ja Ruusuritari, Bizet’n Carmen, Beethovenin Fidelio, Vivaldin Tito Manlio sekä Ponchiellin La Gioconda (La Scala). Sonja Frisell on ohjannut oopperoita mm. Chicagossa, Miamissa, Los Angelesissa, Dallasissa, Tulsassa, Seattlessa, Washingtonissa, San Franciscossa, Buenos Airesissa, Rio de Janeirossa, Kapkaupungissa, Lontoossa, Pariisissa, Brysselissä, Genevessä, Roomassa, Barcelonassa, Bergenzin musiikkijuhlilla ja Venetsiassa.

Sonja Frisellin ohjaama Turandot nähtiin ensin Sevillassa, sen jälkeen sitä on esitetty Triestessä, Cagliarissa, Santanderin festivaalilla sekä Cordobassa. Oopperaohjausten lisäksi hän on myös suunnitellut puvustuksia.


Tulevat esitykset