Skip to content

Jaakko Kuusisto

Kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusiston laaja-alainen ura musiikin parissa käynnistyi viulistina 1990-luvulla useiden kansainvälisten kilpailumenestysten myötä. Kuusiston ohjelmisto on laaja myös kapellimestarina kattaen teoksia barokista aina aikamme musiikkiin, genrestä riippumatta. Hän on työskennellyt mm. Minnesotan orkesterin, Sydneyn, Adelaiden ja Melbournen orkestereiden, Ottawan National Arts Centre Orchestran, Hannoverin NDR-orkesterin, Belgian kuninkaallisen filharmonian, Tallinnan kamariorkesterin, sekä Suomessa mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Tampere Filharmonian, Sinfonia Lahden sekä kamariorkesteri Avantin johtajana. Vuosina 2005-2009 Kuusisto toimi Oulu Sinfonian päävierailijana. Hän on johtanut lukuisia oopperoita, mukaan lukien Suomen kansallisoopperan produktion Eicca Toppisen ja Perttu Kivilaakson Indigo-oopperasta, jossa Kuusisto toimi sekä orkestroijana että kapellimestarina. Kuusisto on nimitetty Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi alkaen elokuusta 2018.

Kuusisto on esiintynyt laajalti solistina sekä kamarimuusikkona, ja toimenkuvaan on kuulunut myös taiteellisia suunnittelutehtäviä eri festivaaleilla; tätä nykyä hän toimii Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sopimuksella, joka ulottuu vuoteen 2020.

Kuusiston sävellystuotanto pitää sisällään lähes 40 opusta: kamari- ja laulumusiikkia, orkesteriteoksia ja konserttoja, elokuvamusiikkia sekä oopperoita. Teospari Makuukamariooppera ja Leirintäalueooppera ovat saaneet runsaasti esityksiä viime vuosina, ja koko perheen ooppera Koirien Kalevala on nähty Savonlinnan Oopperajuhlien lisäksi myös Naantalissa, Oulussa ja Kuopiossa. Oskar Merikannosta kertova ooppera Elämälle sai lämpimän vastaanoton Ilmajoen musiikkijuhlilla kesällä 2015 ja 2016. Kuusisto on säveltänyt oopperan Jää, joka sai ensi-iltansa Kansallisoopperassa tammikuussa 2019.

Tulevat esitykset