Siirry sisältöön

Latvialaissyntyinen Ainārs Rubiķis voitti vuonna 2010 Kansainvälisen Gustav Mahler -kapellimestarikilpailun ja vuonna 2011 hänet palkittiin Salzburgin musiikkijuhlien nuoren kapellimestarin palkinnolla. Samana vuonna hän johti Salzburgin musiikkijuhlilla Gustav Mahlerin nuoriso-orkesteria. Vuosina 2012-14 Rubiķis työskenteli Novosibirskin valtionoopperassa musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Kaudesta 2018/2019 alkaen Rubiķis on nimitetty Berliinin Komische Operin musiikilliseksi johtajaksi.

Rubiķis on johtanut oopperoita mm. Bolšoi-teatterissa Moskovossa, Tokion uudessa kansallisteatterissa ja Oberammergaun musiikkijuhlilla sekä lukuisia sinfoniaorkestereita kuten Budapestin, Pietarin, Strasbourgin ja Brysselin filharmonikkoja, BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesteria, Liverpoolin kuninkaallista sinfoniaorkesteria, Toronton, Melbournen ja Hongkongin sinfoniaorkestereita, Viron kansallista sinfoniaorkesteria. Hän vierailee säännöllisesti mm. Latvian kansallisessa sinfoniaorkesterissa, Sinfonietta Rigassa, Latvian kansallisoopperan orkesterissa, Liepajan sinfoniaorkesterissa. Kaudella 2016-17 Rubiķis debytoi mm. Chicagon lyyrisessä oopperassa johtaen Carmenin ja Baselin oopperassa johtaen Verdin Kohtalon voiman. Kaudella 2017-18 hän johtaa mm. Walesin kansallisoopperassa, Jyväskylä Sinfoniassa, Suomen kansallisoopperassa sekä Berliinin Komische Operissa. Hän on vieraillut myös mm. Euskadin sinfoniaorkesterissa, Oberammergaun teatterissa, Latvian kansallisoopperassa, Toronto sinfoniaorkesterissa.

Rubiķis opiskeli pianon- ja viulunsoittoa sekä laulua Riikassa, Emīls Dārziņšin musiikkiopistossa. Hän jatkoi opintojaan Latvian Jāzeps Vītols -musiikkiakatemiassa, jossa hän opiskeli kuoron ja orkesterin johtamista.

Rubiķis debytoi Kansallisoopperassa ja -baletissa kaudella 2016-17.

Info

Ainars Rubikis
Vieraileva kapellimestari
Ainars Rubikis