Siirry sisältöön

Esittelyssä Ooppera ja Baletti

Kaikkien suomalaisten taidelaitoksina Kansallisooppera ja Kansallisbaletti tarjoavat ooppera- ja balettiesityksiä sekä muita tapahtumia kaikenikäisille. Vierailuesitykset, koululaisoopperat ja esitysten televisioinnit ja suoratoistot vievät toimintaa kaikkialle Suomeen.

Henkilöstömäärältään Suomen Kansallisooppera on keskisuuri ooppera- ja balettitalo. Kuukausipalkkaisia työntekijöitä on noin 530. Orkesterissa on 111 muusikkoa, tanssijoita on 78 ja kuorossa laulaa 50 ammattilaista. Vakinaisten laulusolistien lisäksi esityksissä kuullaan kotimaisia ja ulkomaisia vierailijoita.  Lisäksi Oopperatalossa työskentelee erilaisten käsityöammattien huippuosaajia suutareista metallimiehiin.

Kansallisoopperassa on yleensä vuosittain neljä uutta oopperaensi-iltaa ja kolme balettiensi-iltaa. Kun lisäksi esitetään aiemmin ohjelmistoon tulleita teoksia, Kansallisoopperan ohjelma vaihtuu viikoittain ja vuoden mittaan nähdään jopa kymmeniä eri teoksia. Tunnettujen klassikoiden ohella Kansallisooppera esittää myös uutta oopperaa ja tanssia ja erityisesti kotimaisia uutuuksia.

Suomen ainoan ammattimaisen oopperan toiminta alkoi 1911, ja baletti perustettiin 1922. Esityspaikkana oli pitkään pieni Aleksanterin teatteri, kunnes 1993 avattiin nykyinen ajanmukainen Oopperatalo. Päänäyttämön katsomossa on yli 1300 paikkaa, lisäksi talossa on pieni näyttämö. Myös lämpiötiloja käytetään pienimuotoisiin esityksiin ja ilmaistapahtumiin.

Ota Oopperatalo omaksesi

Uutiset

Oopperan kummitus

Oopperan kummitus palaa ohjelmistoon marraskuussa 2018

Yleisön suosikki, loppuunmyydyille katsomoille esitetty Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus nähdään Kansallisoopperan ohjelmistossa jälleen marraskuusta 2018 alkaen.
Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Ooppera ja Baletti mukana Helsingin Kirjamessuilla

Oopperan ja Baletin osastolla voi ottaa virkistävän äänisuihkun, upottautua oopperateokseen digitaalisen selfie-seinän välityksellä ja tutustua oopperan ja baletin maailmaan Minna Tervamäen ja Ville Rusasen johdolla.

Ooppera ja Baletti on valittu tuottamaan elämyksiä Taidetestaajille

Ooppera ja Baletti on valittu mukaan Suomen Kultturirahaston käynnistämään Taidetestaajat-suurhankkeeseen, jossa kahdeksasluokkalaiset eri puolilta Suomea tutustuvat taiteeseen lukuvuonna 2017−18.
Lisää uutisia

Oopperan ihmiset

Ooppera on tärkeä työllistäjä, sillä ooppera- ja balettiesitykset syntyvät vain ihmistyöllä. Kuukausipalkkaista henkilökuntaa talossa on 532: 111 orkesterimuusikkoa, 50 kuorolaulajaa, 16 laulusolistia, 78 balettitanssijaa, 51 henkilöä muissa taiteellisissa ja tuotannollisissa tehtävissä, 173 henkilöä tekniikassa ja työpajoissa, 11 Balettioppilaitoksessa sekä 42 yleishallinnossa. Joukko on kansainvälinen, sillä työntekijät edustavat 32 eri kansallisuutta. Vakituisen henkilökunnan lisäksi Oopperassa työskentelee vuosittain yli 900 eri alojen vierailijaa.

Lue lisää
ooppera_historia_kuvituskuva

Suurten tunteiden vuosisata

Kansallisoopperan edeltäjä aloitti toimintansa 1911, ja 1922 se sai rinnalleen baletin. Pienessä Aleksanterin teatterissa koettiin itsenäistymisen vaikeat vaiheet, pula-ajat, sodat, jälleenrakennuksen vuodet ja hyvinvointiyhteiskunnan nousu. Maineikkaita laulajia ja tanssijoita vieraili, ja suomalaista ooppera- ja balettiosaamista vietiin ulkomaille. Uusi Oopperatalo saatiin pitkän odotuksen jälkeen 1993. Jo yli sadan vuoden ajan näyttämöllä on koettu suuria tunteita – ja joskus näyttämön takanakin.

Lue lisää
Secrets of the Opera virtuaalikierros

Secrets of the Opera

Inhimillisiä tarinoita Kansallisoopperasta ja Kansallisbaletista.

Lue lisää

The Opera Platform

Euroopan suurin oopperatalo löytyy kotoasi. Kansallisooppera on mukana 15 suuren eurooppalaisen oopperatalon ja kulttuurikanava Arten yhteisessä palvelussa, joka tuo ulottuvillesi rikkaan ohjelmiston livelähtyksiä.

Lue lisää
carmen valkeasaari, mutanen ja almi

Oopperat ja baletit kautta aikojen

Esitystietokannasta löydät tiedot Kansallisoopperan ja -baletin esityksistä aina vuodesta 1911 alkaen. Tietokanta sisältää tällä hetkellä mm. kaikki iltakohtaiset esitykset sekä ensi-iltojen miehitykset.

Esitystietokanta Encore