Gå till innehållet

Delta på ditt sätt

målare

Opera och balett är mycket mer än bara föreställningar på huvudscenen. Vi vill att var och en ska få uppleva opera och balett på sina egna villkor – ofta handlar det om att lära sig genom egen aktivitet.

På denna sida har vi samlat information om vilka möjligheter opera och balett erbjuder olika grupper – skolelever, seniorer, lärare, unga eller dagisbarn.

Vill du delta, men hittar inget innehåll som passar dig?
Berätta gärna för oss om dina önskemål och idéer på adressen yleisotyo[at]opera.fi.
Du kan också läsa mer om publikarbetet.

Skolelever på Operan och Baletten

Generalrepetitioner

Innan verken presenteras för den stora publiken, förbereds de i flera års tid. Allting kulminerar då repetitionerna flyttar från de små repetitionsutrymmena till scenen. Huvudrepetitionen är arbetsgruppens sista chans att öva in verket innan generalrepetitionen. En försökspublik finns på plats och ger ensemblen behövlig spänning och försmak inför de egentliga föreställningarna.

Anmälan bör innehålla följande uppgifter:

  • Till vilken repetition gäller anmälningen
  • Skola och åk samt postadress / Gruppens kontaktuppgifter
  • Gruppens storlek (lärare och elever var för sig; 1 lärare för ca 10 elever)
  • Gruppens kontaktperson, telefonnummer och e-post
  • Övriga uppgifter, t.ex. eventuellt behov av rullstolsplatser

Vänligen observera att vi inte kan behandla bristfälliga anmälningar. Anmälning kan enbart ske via blankett enligt tidtabellen på våra finska sidor här.

 

Platserna till de öppna huvudrepetitionerna delas ut i den ordning som anmälningar kommit in. I allmänhet står bara balkongerna till förfogande, dvs. ca 500 platser. Därför är gruppstorleken begränsad till max 30 personer eller 2 klasser.

 

Biljetter till specialpris

Nationaloperan erbjuder skolelevsgrupper förmånliga opera- och balettföreställningar till biljettpriset 23 €/skolelev. Specialpriset gäller även en övervakare per 10–15 skolelever. I priset ingår en serviceavgift. Kom ihåg att uppge koden ”skolelevsgrupp” när du bokar biljetterna hos Operans gruppförsäljning, tfn (09) 4030 2210, må.–fr. kl. 9–16. Vi har reserverat ett begränsat antal platser för skolelevsgrupper.

Biljetter till specialpris fås till följande föreställningar våren 2018:

Giselle tis 27.2.

Don Quijote ons 4.4., tis 10.4.

Trubaduren fre 13.4.

Cosí fan tutte ons 18.4.

Les Nuits – Nattens timmar ons 9.5., tor 17.5. Vänligen observera att åldersrekommendation år över 12 år.

Skolelevsgrupper som har köpt biljetter till dessa föreställningar kan också be att få delta i en avgiftsfri rundvandring eller en konstnärsträff. Mer information: yleisotyo[at]opera.fi.

Projekt för barn i skolåldern

Skoloperor

En skolopera är ett projekt som genomförs i skolorna där skolelever i klasserna 5–6 övar in en operaföreställning tillsammans med professionella musiker och sångare. Nationaloperan har producerat skoloperor redan i 14 år. Du kan läsa om den senaste elevoperan, Jannen salaisuus, på vår webbplats. Under säsongen 2016–2017 produceras Nationaloperans sjunde elevopera hittills. Operan Ihmepoika A, som uruppförs 7.4.2017, komponeras av Timo Hietala, och texten är skriven av rapartisten Paleface, dvs. Karri Miettinen. Mer information om hur man kan delta i elevoperan ger den ansvariga producenten Tuula Jukola-Nuorteva: tuula.jukola-nuorteva[at]opera.fi.

Balettenergi för pojkar

Denna workshop för pojkar i första klassen bevisar att balett inte är bara för flickor. Workshopen hålls i skolans gymnastiksal och leds av dansare från Nationalbaletten. Förfrågningar: yleisotyo[at]opera.fi.

So You Think You Can Muuv?

En kombination av klassisk balett och olika street-stilar lockar elever i klasserna 5–9 att röra sig och hitta på egna ”moves” under professionell handledning. Detta energiska samarbetsprojekt mellan Nationalbaletten och Suomalainen balettiseurue har besökt tiotals skolor runt om i Finland och inspirerat många ungdomar att röra på sig. Förfrågningar: yleisotyo[at]opera.fi.

Par(r)asvaloissa/I rampljuset

Denna musikteatergrupp av ungdomar planerar och sätter upp en egen version av ett verk som uppförs på huvudscenen. Ungdomar i åldern 12–16 år kan ansöka om att få delta i gruppen via inträdesprov som ordnas i början av hösten. Förfrågningar: yleisotyo[at]opera.fi.

För daghemmen

Tytöt yleisössä

Opera- och balettäventyr och Miniopera

Miniopera och Opera- och balettäventyr ger dagisbarnen en inblick i operans och balettens hemlighetsfulla värld via föreställningar och workshoppar. De förkortade operaversioner som framförs under Minioperan lämpar sig även för små dagisbarn. Barn i förskoleåldern får under Opera- och balettäventyr leva sig in i föreställningar som sätts upp på huvudscenen via musik, drama, dans och maskering. Alla småttingar och äldre barn som deltar i workshopparna får också ett trevligt minne med sig hem.

Dagisgrupper kan anmäla sig gratis till Miniopera. Förfrågningar: yleisotyo[at]opera.fi.

För vårdhem

Oopperan teetanssit

Tedans i direktöverföring

Tedans på Operan är ett muntert evenemang där seniorer inbjuds att ge sig ut i dansens virvlar i huvudfoajén och njuta av vackra evergreens. Om ni inte kan delta på plats och ställe kan ni också följa orkestern och dansarna i direktöverföring. Varför inte ordna en egen dans på vårdhemmet? Varje servicehus och vårdhem i hela landet kan ta emot sändningen avgiftsfritt. Vi vill uppmuntra alla att ordna gemensamma danser för att öka de boendes välbefinnande.

Om du vill ordna en dans på ert vårdhem kan du begära närmare information av chefen för publik- och samhällsansvar Lauri Pokkinen, lauri.pokkinen[at]opera.fi eller tfn 044 262 7699.

Konserter på vårdanstalter

Solister och musiker från Operan besöker gärna vårdanstalter och muntrar upp dagen med fina operaklassiker. Fråga gärna mer av vår kontaktperson Malla Vanhanen, malla.vanhanen[at]opera.fi.

Kulturkompis

Kulturkompisen ställer alltid upp

Känns det tråkigt eller svårt att gå på en generalrepetition på Nationaloperan ensam? Är det kanske så att det rycker i benen då du tänker på tedansen men du saknar kavaljer? Ingen fara, vi har en lösning på ditt problem. En kulturkompis följer gärna med dig eller guidar dig till det evenemang du vill delta i. Kulturkompisens sällskap kostar dig ingenting. I Helsingfors och Esbo finns det kulturkompisar, i Vanda kallas de för kulturlotsar.

Anmälningar till höstens generalrepetitioner tas emot via blankett enligt tidtabellen på våra finska sidor.  

Generalrepetitioner 2017 – 2018

mån 18.12. kl 19.00 La Traviata (längd totalt 2 h 45 min, 1 paus) FULLBOKAD
tis 23.1. kl. 11.00 Madama Butterfly (längd totalt 2 h 55 min, 1 paus) FULLBOKAD
ons 21.2. kl. 11.30 Giselle (längd totalt 2 h 15 min, 1 paus) FULLBOKAD

Anmälningar till vårens generalrepetitioner tas emot från mondag 22.1. kl. 9.00 via blankett på våra finska sidor.  

mån 19.3. kl. 11.00 Trubaduren (längd totalt 2 h 45 min, 1 paus)
tor 22.3. kl. 11.30 Don Quijote (längd totalt 2 h 40 min, 2 pauser)
tor 12.4. kl. 11.00 Così fan tutte (längd totalt 3 h 30 min)

ons 2.5. kl. 19.00 Les Nuits – Natten timmar (längd totalt 1 h 10 min)
mån 14.5. kl. 17.00 Parsifal (längd totalt 5 h 15 min, 2 pauser)

Söker du en kulturkompis i Helsingfors? Gör så här:

Ring numret (09) 310 58237 (må.–to. kl. 11–14) eller gå in på www.kulttuurikaveri.fi och lämna in en blankett där du ber någon kontakta dig.
Ange tidpunkten för generalrepetitionen eller tedansen.
En kompis ringer upp dig. Kom överens om var och när ni ska träffas.
Vi önskar dig en givande kulturupplevelse!

Söker du en kulturkompis i Esbo? Gör så här:

Kontakta koordinatorn för kulturkompisverksamheten må.–fr. kl. 9–16 per e-post, helena.sarjakoski[at]espoo.fi, eller per telefon, tfn 050 381 4033.
Berätta vilket evenemang du vill delta i eller be om förslag.
Koordinatorn för kulturkompisverksamheten bokar biljetterna.
Koordinatorn söker upp en frivillig kulturkompis.
Kulturkompisen kontaktar dig och kommer överens med dig om var och när ni ska träffas.
Ni ska i första hand använda kollektivtrafik och egna resebiljetter när ni tar er till kulturevenemanget.

Söker du en kulturlots i Vanda? Gör så här:

Kontakta kulturlotskoordinatorn, tfn 040 548 3443 eller annikki.alku@vantaa.fi
Berätta vilket evenemang du vill delta i.
Kulturlotskoordinatorn begär dina kontaktuppgifter och förmedlar dem till kulturlotsen.
Kulturlotsen kontaktar dig, kommer överens med dig om vart ni ska gå och var ni ska träffas och bokar biljetterna.

Närmare information om Operans och Balettens kulturkompisverksamhet: malla.vanhanen[at]opera.fi

Tillgänglighet

Tillgängligheten är något vi prioriterar högt på Operahuset – vi vill att alla ska kunna besöka Operahuset och njuta av föreställningarna utan hinder. Läs mer här.