Gå till innehållet

Detta är Finlands nationalopera

Finlands nationalopera grundades år 1911 och är landets enda professionella operahus. Nationaloperans uppgift är att sätta upp såväl tidlösa klassiker som nya verk, från hela världen och hemlandet. Under ett år ges ca 100 operaföreställningar och repertoaren består av ca 10 olika verk. Säsongen börjar i augusti och pågår fram till juni. Med gästspel, operor för och med skolelever, televiseringar och streaming når aktiviteterna hela landet.

Operans konstnärliga ledare är Lilli Paasikivi och dess konstnärlige rådgivare Esa-Pekka Salonen.

I repertoaren

Bakom kulisserna: Sufflösen Lini Soini

Aktuellt

Gita Kadambi

Gita Kadambi chefdirektör för Nationaloperan och -baletten

Gita Kadambi har utnämnts till chefdirektör för Finlands Nationalopera och -balett. Stiftelsens styrelse fattade beslut om utnämnandet vid sitt möte idag torsdagen den 18.5. Kadambi tillträder sin tjänst i januari 2018.
Konststunder för småttingar: Barberaren i Sevilla; Sampo Haapaniemi, Saara Kiiveri

Barberaren i Sevilla sätts upp för barn på svenska med stöd av stiftelsen Svenska Kulturfonden i Björneborg

Nationaloperans utbud för barn utvidgas med de populära föreställningarna Knattarnas konststunder: Barberaren i Sevilla som från och med hösten 2017 också ges på svenska. Översättningen kan göras tack vare ett bidrag om 30 000 euro som stiftelsen Svenska Kulturfonden i Björneborg beviljat Nationaloperan. Premiären på svenska äger rum i september i Björneborg.
Kalevalalandet

Nationalopera och nationalbalett inleder samarbete med Kalevala Koru

Nationalopera och nationalbalett har ingått ett samarbetsavtal med Kalevala Koru. Företaget designar ett halssmycke med verket Kalevalalandet som inspirationskälla. Verket får sin premiär i november 2017.
Ytterligare nyheter

Artistpresentationer

Oopperan harjoitukset

Solister

Kansallisoopperan kuoro

Kör

orkesteri

Orkester

Lilli Paasikivi

Lilli Paasikivi

Operachef

Nationaloperans och Nationalbalettens historia

Pohjalaisia 1924 loppukohtaus

Ett sekel av stora känslor

Nationaloperans föregångare inledde sin verksamhet 1911 och verkade från och med 1922 sida vid sida med ett balettkompani. På den lilla Alexandersteatern genomlevde man de svåra etapperna på vägen till vår självständighet, kristiden, krigen, återuppbyggnadsåren och välfärdssamhällets framväxt. Teatern gästades av berömda sångare och dansare, och finländskt opera- och balettkunnande sändes ut till andra länder. Det länge efterlängtade nya operahuset stod äntligen färdigt år 1993. I över hundra år har stora känslor upplevts på scenen – ibland även bakom kulisserna.

Opera & Balett i siffror

0
Månadsavlönade annställda
0
Nationaliteter
0
Föreställningar
0
Ort
0
Besökare
0
Barnbesökare

*siffror från året 2016