Gå till innehållet

Detta är Finlands nationalopera

Finlands nationalopera grundades år 1911 och är landets enda professionella operahus. Nationaloperans uppgift är att sätta upp såväl tidlösa klassiker som nya verk, från hela världen och hemlandet. Under ett år ges ca 100 operaföreställningar och repertoaren består av ca 10 olika verk. Säsongen börjar i augusti och pågår fram till juni. Med gästspel, operor för och med skolelever, televiseringar och streaming når aktiviteterna hela landet.

Operans konstnärliga ledare är Lilli Paasikivi och dess konstnärlige rådgivare Esa-Pekka Salonen.

I repertoaren

Measha Brueggergosman

The Many Sides of Measha

Bakom kulisserna: Mångkunniga musiker i orkesterdiket

Slagverk

Hur stort sortiment av instrument en slagverkare i operaorkestern kan ha?

”Om tonsättaren vill ha med några mycket specifika typer av sound, så kommer det oftast an på slagverkarna att producera dem. Det må nu sedan vara fråga om visselpipor eller om att krossa glas eller spela på ett leksakspiano; det är vi som skall klara skivan. Jag har till och med en gång spelat på en trälåda med eldröda kvastar.”

Aktuellt

Don Quijote

Nationaloperan och -baletten inleder samarbete med Evli Bank

Evli Bank, som specialiserat sig på placeringar, inledde i början av 2018 ett samarbete med Nationaloperan och -baletten. I centrum för samarbetet står starka upplevelser för Evlis kunder, personal och andra intressentgrupper. Samtidigt stöder Evli finländsk kultur, kreativitet och kompetens. Avtalsparterna förenas av kvalitet, inhemskhet och ett starkt internationellt samarbete.
Madeleine Onne

Madeleine Onne Finlands nationalbaletts konstnärliga chef

Madeleine Onne har utnämnts till ny konstnärlig chef för Finlands nationalbalett. Styrelsen för Finlands nationalopera och -balett sr fattade beslut om utnämningen vid sitt möte idag tisdag 10.10. Styrelsen hörde i sak Operans och Balettens personalgrupper, vars utlåtanden enhälligt förordade förslaget. Onne tillträder tjänsten i augusti 2018.
Jää

Finlandiaprisbelönade succéromanen Is blir opera

I januari 2019 uruppförs Operan Jää som tonsätts av Jaakko Kuusisto utgående från Ulla-Lena Lundbergs Finlandiabelönade bok Is.
Ytterligare nyheter

Artistpresentationer

Oopperan harjoitukset

Solister

Kansallisoopperan kuoro
orkesteri

Orkester

Lilli Paasikivi

Lilli Paasikivi

Operachef

Nationaloperans och Nationalbalettens historia

Pohjalaisia 1924 loppukohtaus

Ett sekel av stora känslor

Nationaloperans föregångare inledde sin verksamhet 1911 och verkade från och med 1922 sida vid sida med ett balettkompani. På den lilla Alexandersteatern genomlevde man de svåra etapperna på vägen till vår självständighet, kristiden, krigen, återuppbyggnadsåren och välfärdssamhällets framväxt. Teatern gästades av berömda sångare och dansare, och finländskt opera- och balettkunnande sändes ut till andra länder. Det länge efterlängtade nya operahuset stod äntligen färdigt år 1993. I över hundra år har stora känslor upplevts på scenen – ibland även bakom kulisserna.

Opera & Balett i siffror

0
Månadsavlönade annställda
0
Nationaliteter
0
Föreställningar
0
Ort
0
Besökare
0
Barnbesökare

*siffror från året 2016