Gå till innehållet

Detta är Finlands nationalopera

Finlands nationalopera grundades år 1911 och är landets enda professionella operahus. Nationaloperans uppgift är att sätta upp såväl tidlösa klassiker som nya verk, från hela världen och hemlandet. Under ett år ges ca 100 operaföreställningar och repertoaren består av ca 10 olika verk. Säsongen börjar i augusti och pågår fram till juni. Med gästspel, operor för och med skolelever, televiseringar och streaming når aktiviteterna hela landet.

Operans konstnärliga ledare är Lilli Paasikivi och dess konstnärlige rådgivare Esa-Pekka Salonen.

I repertoaren

Bakom kulisserna: Notarkivarie Mari Rautio

Mari Rautio

Vad gör en notarkivarie på Operan?

”En notarkivarie skaffar fram allt notmaterial som behövs i huset och försätter det i spelbart skick. Då en föreställning har levande musik, har jag och mina kolleger i praktiken alltid våra fingrar med i spelet.”

Aktuellt

Madeleine Onne

Madeleine Onne Finlands nationalbaletts konstnärliga chef

Madeleine Onne har utnämnts till ny konstnärlig chef för Finlands nationalbalett. Styrelsen för Finlands nationalopera och -balett sr fattade beslut om utnämningen vid sitt möte idag tisdag 10.10. Styrelsen hörde i sak Operans och Balettens personalgrupper, vars utlåtanden enhälligt förordade förslaget. Onne tillträder tjänsten i augusti 2018.
Jää

Finlandiaprisbelönade succéromanen Is blir opera

I januari 2019 uruppförs Operan Jää som tonsätts av Jaakko Kuusisto utgående från Ulla-Lena Lundbergs Finlandiabelönade bok Is.
patrick fournillier

Operan och Baletten får en ny förste gästdirigent

Som förste gästdirigent vid Nationaloperan och -baletten tillträder Patrick Fournillier och våren 2018 dirigerar han Trubaduren av Verdi.
Ytterligare nyheter

Artistpresentationer

Oopperan harjoitukset

Solister

Kansallisoopperan kuoro
orkesteri

Orkester

Lilli Paasikivi

Lilli Paasikivi

Operachef

Nationaloperans och Nationalbalettens historia

Pohjalaisia 1924 loppukohtaus

Ett sekel av stora känslor

Nationaloperans föregångare inledde sin verksamhet 1911 och verkade från och med 1922 sida vid sida med ett balettkompani. På den lilla Alexandersteatern genomlevde man de svåra etapperna på vägen till vår självständighet, kristiden, krigen, återuppbyggnadsåren och välfärdssamhällets framväxt. Teatern gästades av berömda sångare och dansare, och finländskt opera- och balettkunnande sändes ut till andra länder. Det länge efterlängtade nya operahuset stod äntligen färdigt år 1993. I över hundra år har stora känslor upplevts på scenen – ibland även bakom kulisserna.

Opera & Balett i siffror

0
Månadsavlönade annställda
0
Nationaliteter
0
Föreställningar
0
Ort
0
Besökare
0
Barnbesökare

*siffror från året 2016