Gå till innehållet

Operan presenterar – fest säsong 2016

Den mörkaste tiden på året är en strålande tid på Operan och Baletten. Vi piggar upp de mörka vintermånaderna genom att bjuda på fantastiska föreställningar och starka känslor.

Två starka operor får sin premiär inom kort. Richard Wagners klassiker Den flygande holländaren får en helt ny, elegant tolkning. Ett annat verk som bjuder på ovanligt blodfull musikteater är Sjostakovitjs häftiga Lady Macbeth från Mtsensk, som har rosats av kritikerna runt om i Europa. Dessutom har två älskade verk återupptagits på repertoaren: den populäraste operan genom tiderna, Carmen, och den muntra operetten Läderlappen, som är ett perfekt programnummer för en julfest.

I Almisalen uppförs en experimentell kammaropera, Blank Out, som hör till Musica nova Helsinki-festivalens repertoar. Den kombinerar en levande sångare och 3D-film och bjuder på en spännande upptäcktsfärd in i operans framtid.

Läs om verken och hitta dina favoriter

Bakom kulisserna: Sufflösen Lini Soini

I repertoaren

Aktuellt

Nationalopera och nationalbalett inleder samarbete med Kalevala Koru

Nationalopera och nationalbalett har ingått ett samarbetsavtal med Kalevala Koru. Företaget designar ett halssmycke med verket Kalevalalandet som inspirationskälla. Verket får sin premiär i november 2017.

Varma fortsätter sitt samarbete med Finlands nationalopera och nationalbalett

Arbetspensionsbolaget Varma fortsätter som huvudsamarbetspartner för Finlands nationalopera och nationalbalett. Samarbetet, som pågått sedan 1984, fortsätter i och med det nya avtalet till slutet av 2018. 

CircOpera visas över hela världen 30.9.2016

HSTV pelar in och förevisar CircOpera som en direktsändning på internet fredagen den 30 september 2016.
Ytterligare nyheter

Artistpresentationer

Ooppera_Solistit_paakuva

Solister

Kansallisoopperan kuoro
orkesteri

Orkester

Lilli Paasikivi

Lilli Paasikivi

Operachef

Nationaloperans och Nationalbalettens historia

ooppera_historia_kuvituskuva

Ett sekel av stora känslor

Nationaloperans föregångare inledde sin verksamhet 1911 och verkade från och med 1922 sida vid sida med ett balettkompani. På den lilla Alexandersteatern genomlevde man de svåra etapperna på vägen till vår självständighet, kristiden, krigen, återuppbyggnadsåren och välfärdssamhällets framväxt. Teatern gästades av berömda sångare och dansare, och finländskt opera- och balettkunnande sändes ut till andra länder. Det länge efterlängtade nya operahuset stod äntligen färdigt år 1993. I över hundra år har stora känslor upplevts på scenen – ibland även bakom kulisserna.

Läs mera
0
Månadsavlönade anställda
0
Nationaliteter
0
Föreställningar
0
Ort
0
Besökare
0
Bebisbesökare

*siffror från året 2015