Gå till innehållet

Operan presenterar – våren 2017

Den mörkaste tiden på året är en strålande tid på Operan och Baletten. Vi piggar upp de mörka vintermånaderna genom att bjuda på fantastiska föreställningar och starka känslor.

Ett verk som bjuder på ovanligt blodfull musikteater är Sjostakovitjs häftiga Lady Macbeth från Mtsensk, som har rosats av kritikerna runt om i Europa. Dessutom har två älskade verk återupptagits på repertoaren: den populäraste operan genom tiderna, Carmen, och ett galet och lättsinnigt triangeldrama Barberaren i Sevilla.

I Almisalen uppförs en experimentell kammaropera, Blank Out, som hör till Musica nova Helsinki-festivalens repertoar. Den kombinerar en levande sångare och 3D-film och bjuder på en spännande upptäcktsfärd in i operans framtid.

Läs om verken och hitta dina favoriter

I repertoaren

Operor

Lady Macbeth från Mtsensk

Dmitri Sjostakovitj
Operor

Barberaren i Sevilla

Gioachino Rossini

Bakom kulisserna: Sufflösen Lini Soini

Aktuellt

Konststunder för småttingar: Barberaren i Sevilla; Sampo Haapaniemi, Saara Kiiveri

Barberaren i Sevilla sätts upp för barn på svenska med stöd av stiftelsen Svenska Kulturfonden i Björneborg

Nationaloperans utbud för barn utvidgas med de populära föreställningarna Knattarnas konststunder: Barberaren i Sevilla som från och med hösten 2017 också ges på svenska. Översättningen kan göras tack vare ett bidrag om 30 000 euro som stiftelsen Svenska Kulturfonden i Björneborg beviljat Nationaloperan. Premiären på svenska äger rum i september i Björneborg.

Nationalopera och nationalbalett inleder samarbete med Kalevala Koru

Nationalopera och nationalbalett har ingått ett samarbetsavtal med Kalevala Koru. Företaget designar ett halssmycke med verket Kalevalalandet som inspirationskälla. Verket får sin premiär i november 2017.
Mumintroll och trollkarlens hatt

Nationalbaletten åker på turné till Japan i april

Nationalbaletten åker på turné till Japan i april. Nationalbaletts samarbetspartner för Japanturnén är Finnair.
Ytterligare nyheter

Artistpresentationer

Ooppera_Solistit_paakuva

Solister

Kansallisoopperan kuoro

Kör

orkesteri

Orkester

Lilli Paasikivi

Lilli Paasikivi

Operachef

Nationaloperans och Nationalbalettens historia

ooppera_historia_kuvituskuva

Ett sekel av stora känslor

Nationaloperans föregångare inledde sin verksamhet 1911 och verkade från och med 1922 sida vid sida med ett balettkompani. På den lilla Alexandersteatern genomlevde man de svåra etapperna på vägen till vår självständighet, kristiden, krigen, återuppbyggnadsåren och välfärdssamhällets framväxt. Teatern gästades av berömda sångare och dansare, och finländskt opera- och balettkunnande sändes ut till andra länder. Det länge efterlängtade nya operahuset stod äntligen färdigt år 1993. I över hundra år har stora känslor upplevts på scenen – ibland även bakom kulisserna.

0
Månadsavlönade anställda
0
Nationaliteter
0
Föreställningar
0
Ort
0
Besökare
0
Bebisbesökare

*siffror från året 2015