Gå till innehållet

Elevoperan på Finlandsturné

Ihmepoika A

Den nya elevoperan Ihmepoika A turnerar i skolorna

Elevoperan Ihmepoika A är ett kreativt samarbete mellan elever i årskurserna 5–6 och yrkesfolk från operavärlden. Operan är skriven av rapartisten Karri Miettinen, dvs. Paleface. För kompositionen står Timo Hietala, för regin Riikka Oksanen och för visualiseringen Anna Kontek. Föreställningen hade premiär i Almisalen 7.4.2017, och från och med hösten 2017 kommer verket att framföras i hela 80 skolor runt om i Finland.

Ihmepoika A är den sjunde elevoperan som Nationaloperan har beställt.

Höstsonaten: gästspel vid Östersjöfestivalen

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

Den prisade operan ges konsertant vid Östersjöfestivalen

Höstsonaten för samman filmlegenden Ingmar Bergmans text och Sebastian Fagerlunds musik. Operan spelades för fulla hus under säsongen 2017–2018 på Finlands nationalopera och ges nu som konsertversion i augusti 2018 vid Östersjöfestivalen i Berwaldhallen i Stockholm.

Nationalbaletten i Japan för första gången

I april 2017 besökte Nationalbaletten Japan för första gången under balettens historia. I Bunkamura Orchard Hall i Tokyo gavs sex föreställningar den 22–25 april och i Osaka två föreställningar den 29–30 april. Närmare hälften av Nationalbalettens dansare deltog i besöket. I programmet ingick också en galakväll som bestod av plock ur Nationalbalettens bästa verk. Bland dessa kan nämnas Imre Ecks Tuonelas svan till musik av Sibelius samt några godbitar ur Svansjön, Don Quijote och Jorma Uotinens Ballet Pathétique. Galan avslutades med en muminbalett som är en knapp timme lång och bygger på Tove Janssons bok Trollkarlens hatt. Muminbaletten hade planerats uttryckligen för Japanbesöket. Koreografin till detta nya verk har skapats av Kenneth Greve, och musiken har komponerats av Tuomas Kantelinen.

Finlands nationalbaletts samarbetspartner för Japanturnén var Finnair. Besöket var en del av jubileumsprogrammet Finland 100 år.

Muumipeikko ja Taikurin hattu_photo Saara Salmi

“Vi är stolta över att ha blivit inbjudna att gästspela i Japan. Det här är nämligen första gången någonsin som Finlands nationalopera och nationalbalett besöker Japan. Det är bara världens bästa grupper som blir inbjudna till Japan, och publiken där är känd för sin höga balettkunskap. Därför känner vi oss mycket hedrade.”

– Nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greve

Muminfiguren på bilden: © Moomin Characters™

 

Bilder från galaföreställningen under turnén i Japan

Glimtar från besöket på sociala medier #FNBtour

Ooppera ja Baletti kiertueella

Nationalbalettens besök har under 2017 följts utförligt i Operans och Balettens sociala medier. Titta på filmsnuttar bakom kulisserna och upplev stämningen under Japanturnén genom att följa hashtaggen #FNBtour.

Nationalbaletten gästspelade i Köpenhamn i januari 2017

Lumikuningatar 2016

Finland har nämnts!

Nationalbaletten fick äran att delta i invigningen av Finland 100 år i Köpenhamn i januari 2017. Besöket ingick i de internationella höjdpunkterna under jubileumsåret.

Nationalbalettens dansare framförde Kenneth Greves succébalett Snödrottningen vid kungliga baletten i Danmark sammanlagt fyra gånger 27–29.1.2017. I rollen som Kerttu dansade Salla Eerola och Tiina Myllymäki och i rollen som Kai Michal Krčmář och Sergei Popov. I huvudrollen sågs Yimeng Sun och Hanako Matsune.

Under föreställningarna i Köpenhamn hade den danska skådespelaren Vibeke Hastrup berättarrollen. Hastrup har under sin 30-åriga karriär varit med i bl.a. filmer, tv-serier och teaterföreställningar. Under de senaste åren har Hastrup gästspelat i bl.a. tv-serierna Borgen och Bedrag.

Nationalbalettens besök i Köpenhamn understöddes av Kulturfonden för Finland och Danmark, Finland 100-programmet och Finlands kulturinstitut i Danmark.

Juha Sipilä ja kuningatar Margareeta mukana Kööpenhaminan vierailulla

Statsminister Sipilä och drottning Margrethe deltog i premiären av Snödrottningen

100-åriga Finland firades i högt uppsatt sällskap vid kungliga teatern i Danmark. I festligheterna deltog drottning Margrethe av Danmark och Finlands statsminister Juha Sipilä. Även åtskilliga ministrar, diplomater, danska hedersgäster och finlandsvänner deltog i premiären i Köpenhamn.

Snödrottningen hänförde danskarna

Baletten Snödrottningen, som älskas av finländarna, togs mycket varmt emot av den danska publiken.

Lumikuningatar

”Det här är Finlands nationalbaletts första gästspel i Köpenhamn, och förhoppningsvis inte det sista.”

– CPH Culture

Lumikuningatar; Tiina Myllymäki

”Ett imponerande gästspel från kalla Norden, som vi gärna skulle se igen.”

Läs mer on Nationalbalettens gästspel i Köpenhamn:

Naiselo45+: Lumikuningattaremme lumosi tanskalaiset

Berlingske: Snedronningen på segway

Kulturkupeen: Snedronningen – Den Finske Nationalballet på Det Kgl. Teater.

Out & About Online: Snedronningen – Flot fejring af Finlands 100 år

XQ28.dk: Magisk eventyrballet

Teater1: Snedronningen

Danstidningen: Genomskinliga isprinsessor och trollkarlar i bastun

Eva Kistrup, Copenhagen Report: A Winter’s Tale

So You Think You Can Muuv? -workshoppar

dansworkshop

Streetdans och balett med yrkesdansare

Fartfyllda workshoppar inspirerar årskurserna 5 till 9 till dans och till att skapa egna koreografier tillsammans med yrkesdansare. En föreställning som kombinerar klassisk balett och streetgenrer bildar tillsammans med arbetet i små grupper en helhet som gör dansen till en naturlig del av skoldagen.

Workshopparna arrangeras i huvudstadsregionen och då och då på andra orter.