Gå till innehållet

Nationaloperan idag

Nationaloperan och Nationalbaletten är en konstinstitution för alla finländare som erbjuder opera- och balettföreställningar och en hel del andra evenemang för alla åldrar. Med gästspel, skolföreställningar, televiseringar och återgivningar når verksamheten runt om i landet.

Vad personalen beträffar är Finlands Nationalopera ett medelstort opera- och baletthus. Antalet ordinarie arbetstagare är ca 530. Orkestern har 111 musiker, baletten 78 anställda och i kören sjunger 50 yrkessångare. Utöver de ordinarie sångsolisterna hörs inhemska och utländska gäster. Därtill jobbar i operahuset olika ytterst kunniga representanter för olika hantverksyrken från skomakare till metallarbetare.

Nationaloperan har varje år fyra nya operapremiärer och tre balettpremiärer. Då huset dessutom sätter upp verk ur den tidigare repertoaren, varierar Nationaloperans program varje vecka och under ett spelår ges t.o.m. tiotals olika verk.  Utöver kända klassiker sätter Nationaloperan också upp nya operor och dansverk och speciellt inhemska nyheter.

Finlands enda professionella opera inledde sin verksamhet 1911 och baletten grundades 1922. Verksamheten var länge koncentrerad till Alexandersteatern ända tills det nya tidsenliga operahuset öppnades 1993. Huvudscenen har över 1300 platser i salongen. Därtill finns en mindre scen. Även foajéerna används för mindre föreställningar och gratisevenemang.

Bekanta dig med operahuset

Aktuellt

CircOpera visas över hela världen 30.9.2016

HSTV pelar in och förevisar CircOpera som en direktsändning på internet fredagen den 30 september 2016.

Kalevalalandet – Balettspektakel under Finlands 100-årsjubileum

Nationaloperans och nationalbalettens gemensamma storsatsning under Finlands 100-årsjubileum är ett massivt och fantastiskt verk om Finlands historia – och framtid.

Esa-Pekka Salonen blir konstnärlig partner vid Nationaloperan och Nationalbaletten

I den nya samarbetsmodellen har Esa-Pekka Salonen en mångsidig och omfattande roll som dirigent, kompositör, konstnärlig rådgivare och förespråkare för opera- och balettkonsten.
Ytterligare nyheter

Personal

Operan är en viktig arbetsgivare – opera- och balettföreställningar föds endast genom mänskligt arbete. Den ordinarie personalen består av 526 personer: 110 orkestermusiker, 520 korister, 17 solister, 73 balettdansare, 53 anställda i andra konstnärliga uppgifter och i produktionen, 168 personer engagerade i tekniska uppgifter och workshopar samt 42 förvaltningsanställda. Det är en internationell skara av människor: personalen representerar 27 olika nationaliteter. Utöver den ordinarie personalen arbetar årligen cirka 900 gästande anställda från olika branscher på Operan.

Läs mer
ooppera_historia_kuvituskuva

Ett sekel av stora känslor

Nationaloperans föregångare inledde sin verksamhet 1911 och verkade från och med 1922 sida vid sida med ett balettkompani. På den lilla Alexandersteatern genomlevde man de svåra etapperna på vägen till vår självständighet, kristiden, krigen, återuppbyggnadsåren och välfärdssamhällets framväxt. Teatern gästades av berömda sångare och dansare, och finländskt opera- och balettkunnande sändes ut till andra länder. Det länge efterlängtade nya operahuset stod äntligen färdigt år 1993. I över hundra år har stora känslor upplevts på scenen – ibland även bakom kulisserna.

Läsa mer
Secrets of the Opera virtuaalikierros

Secrets of the Opera

Human berättelser från Operan och Baletten (på finska och engelska).

Läsa mer

The Opera Platform

Den störst operahus i Europa har öppnat – hus dig. 15 europeiska operahus inleder ett samarbete med tv-kanalen ARTE för att förmedla operaföreställningar över nätet.

Operaföreställningar över nätet