Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 20 min
1 väliaika (30 min)
5 esitystä
24.3.2017 – 7.4.2017
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Seitsemän veljestä

Kansallisromaani tanssien

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on koko Suomen tuntema klassikkotarina, kansallisromaani, joka vie Nurmijärven maisemiin, Jukolan talon hurjien veljesten edesottamusten keskelle. Kyläyhteisön normit ja käyttäytymismallit saavat veljekset palaamaan Impivaaran luontoon. Kun veljekset ja baletin liikekieli kohtaavat, syntyy uusi näkökulma tuttuun tarinaan.

Seitsemän veljestä; Ilja Bolotov, Emmi Pennanen

Veljekset valloittivat tanssiyleisön

Seitsemän veljeksen miesenergia valloitti yleisön jo niin teoksen kantaesityksessä 1980-luvulla kuin Kansallisbaletin ulkomaanvierailuillakin. Teos sai innostuneen vastaanoton myös palatessaan ohjelmistoon tauon jälkeen 2013.

Teokselle on luotu uusi visuaalinen ilme, ja liikemateriaali on mukautunut uuden polven tanssijoiden mukaiseksi. ”Klassisen baletin liikekieltä kyllä tavoitellaan, ja lopuksi pyörivät veljestenkin piruetit. Naisten maailma on läsnä niin poikien mielissä kuin metsän eläimissäkin, sekä Viertolan valtavassa härkä- tai tässä esityksessä – oikeammin lehmälaumassa”, koreografi Marjo Kuusela kertoo.

Juoni

Jukolan talon emäntä on kuollut. Hänen seitsemän poikaansa olivat eläneet äidin suojeluksessa rapistuvassa talossa lähinnä leikkien ja metsästellen. Poikien on nyt selvittävä yksin. Juhanin mielestä hänellä vanhimpana on päätäntäoikeus talon ja veljien asioista. Aapo taas katsoo sen kuuluvan itselleen järkevimmälle, Tuomas hänelle vahvimmalle.

Talo ei selviä ilman emäntää, ja veljesten mielessä on muutenkin kytenyt naisenkaipuu. Venlan, kaipuun kohteen, äiti karsastaa veljesten alkeellista menoa ja antaa pojille lähtöpassit. Toukolan kylän poika osuu paikalle. Naimisiin ei pääse ilman rippikoulua eikä ripille ilman lukutaitoa. Juhani ei kuitenkaan kestä lukkarin koulussa omaa kehnoa lukutaitoaan eikä lukkarin keppiä.

Pojat karkaavat koulusta ja naiset nauravat heille. Kaiken lisäksi veljekset joutuvat tappeluun Toukolan poikien kanssa. Lauri keksii, että on muutettava elämäntapaa ja lähdettävä metsään, Impivaaraan, elämään itsekseen ja omin turvin, kuin ennen vanhaan. Naisista pojilla ei ole oikein ymmärrystä, mutta metsässä muistetaan tarinoiden ihanat immet. Aika Impivaarassa käy pitkäksi, ja veljekset lähtevät karhujahtiin. Metsässä pojat kuitenkin törmäävät Viertolan nelikymmenpäiseen härkälaumaan.

Viertolan härät on maksettava raivaamalla peltoa Impivaaran ahoille. Ja sehän onnistuu, sillä pojat ovat vahvoja ja pakko on hyvä käskijä. Syksyllä lastataan kesän tuotto kärryille ja lähdetään viljan myyntiin Hämeenlinnaan. Omalla kylälläkin huomataan täysinäiset viljalastit. Myyntireissullaan Simeon ja Eero joutuvat juhliin eikä kotiin vietävää jäänyt. Kylällä kuitenkin ymmärrettiin, että Impivaaran korvessa kasvaa vahvoja työntekijöitä. Poikien olisi aika ottaa Jukola uudelleen haltuunsa ja alkaa elämä maalleen kunniaa tuovina kansalaisina.

Lukkari pyytää näppärän ja älykkään Eeron lukuoppiin ja tämä opettaa veljilleen rippikouluun välttävän lukutaidon. Veljeksillä on isot tulojuhlat Jukolassa. Poikien metsät pullistelivat haluttua tukkipuuta ja puutavaraa – eikä naimaonnessakaan ollut enää valittamista. Jukolan laajat maa-alueet jaetaan poikien kesken. Ilman puolisoa jäänyt Simeon jäi asustamaan setämiehenä vanhaan Jukolaan, veljensä pirtinnurkkaan. Eerosta tulee kylän lautamies ja hän saa vaimokseen Seunalan Annan.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Seitsemän veljestä; Nikolas Koskivirta, Teemu Tainio, Samuli Poutanen, Frans Valkama, Tuukka Piitulainen, Antti Keinänen, Jani Talo

“Haluan tanssiliikkeilläni kertoa poikien maailmasta, juurevasta ja maanläheisestä, mutta lennokkaasta.”

– Marjo Kuusela, koreografi

Galleria

Tekijät

Koreografia
Marjo Kuusela
Musiikki
Eero Ojanen
Musiikinjohto
Dalia Stasevska
Lavastus
Kati Lukka
Puvut
Anne Jämsä
Valaistus
Olli-Pekka Koivunen
Dramaturgia
Eino Tuominen

Rooleissa

Esitykset ja liput

2 h 20 min
1 väliaika (30 min)
5 esitystä
24.3.2017 – 7.4.2017
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
pe 24.3.2017
klo 19:00
myynnissä
la 25.3.2017
klo 12:00
myynnissä
ke 29.3.2017
klo 19:00
myynnissä
la 1.4.2017
klo 19:00
myynnissä
pe 7.4.2017
klo 19:00
myynnissä

Taiteilijatreffit ja teosesittelyt

pe 24.3.2017
klo 18:15
vapaa pääsy
ke 29.3.2017
klo 18:15
vapaa pääsy
töölönlahti

Seitsemän veljestä kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

Tee verkkotilaus tästä (Kanrestan sivuilla)

Arviot

Turun Sanomat 8.9.2013
“Karskin kaihoisasti suomalaisuudesta.” lue lisää
Helsingin Sanomat 8.9.2013
“Seitsemän veljeksen nostalginen paluu Impivaaraan – ja takaisin.” lue lisää