Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 40 min
1 väliaika (25 min)
9 esitystä
4.11.2015 – 23.4.2016
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-115 €
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Pieni Merenneito

Satu särkyvistä unelmista

Pienen merenneidon visuaalisesti häikäisevässä tulkinnassa klassinen baletti ja nykytanssi yhdistyvät. Uusin 3D-tekniikka loihtii vedenalaisen maailman elävästi näyttämölle.

Koreografi Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen luoma satumaailma kietoutuu yhteen H. C. Andersenin (1805–1875) elämäntarinan kanssa. Itsekin balettikoulua käynyt satusetä Andersen ihaili tanssijoiden herkkyyttä ja sulokkuutta, mutta haaveet tanssijan urasta kariutuivat hänen rujoon ruumiinrakenteeseensa.
Andersen ja pieni merenneito tavoittelevat molemmat saavuttamatonta: merenneito haluaisi saada jalat ja Andersen taidon tanssia.

Suosittelemme esitystä yli 7-vuotiaille.

Pieni Merenneito

”Muistan miten kuulin ensimmäisen kerran sadun pienestä merenneidosta, joka uhraa itsensä, jotta toinen saisi onnen. Satu kosketti minua syvästi.”

– Kenneth Greve

Pieni Merenneito

Andersenin kirjoittaessa Pientä merenneitoa hänen oma rakkaussuhteensa oli juuri päättynyt onnettomasti.

Pieni Merenneito

”Täytyy myöntää, että katsojaa kohti syöksyvine kaloineen, kilpikonnineen ja tikareineen kolmiulotteiset näkymät toimivat varttuneemmallekin katsojalle.”

– Helsingin Sanomat

Pieni Merenneito

”Tämä baletti on puvustuksen juhlaa”

– Etelä-Suomen Sanomat

Galleria

Juoni

1. näytös

Olipa kerran kirjailija nimeltään H.C. Andersen. Hän oli joutunut vaikean tehtävän eteen: hänen piti suunnitella tarina balettiin, johon tulisi kuninkaallisia vieraita. Prinsessa ja prinssin oli määrä viettää samalla häitään.

Monien yritysten jälkeen syntyi tarina pienestä merenneidosta. Harjoituksista ei kuitenkaan tullut mitään, koska Andersen ei osannut tanssia malliksi. Tanssijat vain pilkkasivat häntä. Prinssi ymmärsi masentunutta kirjailijaa. Hän lähti tapaamaan Andersenia rantaan. Onnettomuudekseen hän astui rantalaiturilta harhaan ja horjahti veteen. Juuri kun prinssi oli hukkumassa, jokin tarttui häneen ja saattoi rantaan. Huulet painuivat tajuttoman prinssin huulia vasten ja puhalsivat ilmaa hänen keuhkoihinsa. Samalla Merenneidon sisällä virisi outo tunne. Hän halusi päästä prinssin maailmaan.

Andersen ymmärsi Merenneidon toiveen, halusihan hän itsekin muuttua. Yhdessä he lähtivät tapaamaan noitaa, joka lupasi täyttää heidän toiveensa. Korvaukseksi noita halusi sen, mikä merenneidolle ja Andersenille oli rakkainta. Andersen lupasi antaa parhaat satunsa ja kirjoittamisen lahjan pullollisesta taikajuomaa, joka tekisi hänestä mestaritanssijan. Merenneito oli valmis luopumaan lauluäänestään. Ihmiseksi muututtuaan hän ei voisi enää ilmaista tunteitaan.

2. näytös

Merenneidon ilmestyttyä balettiharjoituksiin, prinssi ihastui häneen, vaikka vieras kaunotar ei puhunut mitään. Prinsessa ymmärsi, että hänen olisi turvauduttava taikavoimiin pitääkseen prinssin itsellään. Hän varasti Andersesin taikajuoman ja laittoi tilalle viiniä sillä seurauksella, että Andersenin kauan odottama mestaritanssi muodostui pelkäksi kompuroinniksi.

Prinsessan tanssi oli sen sijaan lumoavaa katsottavaa. Prinssi unohti Merenneidon, joka ei pyynnöstä huolimatta ilmaissut rakkauttaan.

Sisaret päättivät pelastaa surevan Merenneidon ja pyysivät noitaa perumaan taian. Noita suostui sillä ehdolla, että prinssi surmattaisiin. Hän ilmestyi prinssin ja prinsessan häihin ja heitti taikaveitsensä kohti prinssiä. Merenneito huomasi tämän ja hyppäsi veitsen ja prinssin väliin, tuhoisin seurauksin. Veitsi osui häneen kuolettavasti. Elottoman Merenneidon kasvoilla oli kuitenkin onnellinen hymy, vihdoin hän oli pystynyt osoittamaan prinssille rakkautensa.

Tekijät

Musiikki
Tuomas Kantelinen
Musiikinjohto
Robert Reimer
Musiikinjohto
Mikhail Agrest
Lavastus
takis
Puvut
Erika Turunen
Valaistus
Kalle Ropponen
Naamiointi
Virpi Ketko

Rooleissa

Noita
Kailey Kaba

Esitykset ja liput

2 h 40 min
1 väliaika (25 min)
9 esitystä
4.11.2015 – 23.4.2016
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-115 €
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
ke 4.11.2015
klo 19:00
to 7.4.2016
klo 19:00
la 9.4.2016
klo 12:00
ti 12.4.2016
klo 19:00
ke 13.4.2016
klo 19:00
pe 15.4.2016
klo 19:00
ke 20.4.2016
klo 19:00
pe 22.4.2016
klo 19:00
la 23.4.2016
klo 12:30
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi

Yleisön kommentit

Tuuli
“Ihastuttava, vaikuttava baletti. Monikerroksisuus viehätti aikuista katsojaa, kertojaääni teki teoksesta seurattavan myös lapselle. Yhdessä palaamme tarinaan ja sen yksityiskohtiin varmasti vielä monta kertaa. Kiitos elämyksestä!”
Tellervo Turunen
“Koko perheen yhteinen elämys, josta keskustelua riittää. Kiitos!”
Maija
“Aivan ihana esitys, pieni merenneito oli ihastuttava, herkkä ja liikuttava ja todella kaunista katsottavaa! Suosittelen esitystä kaikille lapsille ja lapsenmielisille.”

#pienimerenneito