Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 45 min
11 esitystä
16.11.2015 – 18.3.2016
Oopperat
Alminsali
Jannen salaisuus -lauluharjoitus3

Oopperaa ammattilaisten kanssa

Koululaisooppera Jannen salaisuus syntyy alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä. Esitys sai ensi-iltansa Alminsalissa 27.3.2015, ja sitä on sen jälkeen esitetty useilla paikkakunnilla aina uusien oppilaiden voimin. Olli Kortekankaan säveltämä, ”Janne” Sibeliuksen lapsuudesta kertova teos on järjestyksessään kuudes koululaisooppera.

Jannen salaisuus -esityskuva3

Jannen salaisuus kuvaa koululaisen kasvua kohti salattua haavettaan ja ominta osaamistaan – säveltämistä.

Katso video

Jannen salaisuus

Mikä koululaisooppera?

Koululaisooppera on kouluissa toteutettava projekti, jossa 5-6 -luokkalaiset valmistavat oopperan yhdessä ammattimuusikoiden ja -laulajien kanssa.  Koululaiset esiintyvät oopperan kuorona, ja heillä voi olla myös pieniä rooleja. Heidän lisäkseen oopperassa esiintyy 2-3 ammattilaulajaa sekä orkesterina toimiva pianisti ja paikallisen musiikkiopiston viulisti.

Valmisteluvaiheessa 40-60 oppilaan ryhmä perehtyy opettajansa johdolla teoksen musiikkiin ja roolihahmoihin sekä harjoittelee näyttämöilmaisua. Myös ohjaaja ja pianisti käyvät koululla ennakkokäynnillä harjoittamassa musiikkia ja valmistelemassa ohjausta.

Jokainen mukana oleva koulu saa laajan opettajamateriaalipaketin käyttöönsä. Teoksessa mukana olevan luokan lisäksi myös muut koulun luokat voivat perehtyä aihepiiriin eri oppianeisiin liittyvien tehtävien kautta.

Kenraaliharjoitus esitetään koulun oppilaille esityspäivänä, ja illalla ooppera esitetään koulutovereille, ystäville ja perheille. Oopperaa tekevät luokat myyvät ja markkinoivat itse esitystensä liput ja pitävät lipputulot.

Oopperaan osallistuminen maksaa koululle 700€. Hintaan sisältyy kattava opetusmateriaali, ennakkokäynti koululla, taiteilijatiimin palkkiot esityspäivältä sekä esityksessä käytettävä näyttämölavastus ja puvustus. Projekti on avoin kaikille 5-6-luokille. Opettajan ei tarvitse olla musiikinopettaja eikä oppilaiden musiikkiluokkalaisia.

Kansallisooppera on tuottanut koululaisoopperoita 14 vuoden ajan. Herman Rechbergerin Noitasapatin (2000), Markus Fageruddin Kerjäläisten (2003), Sotajoulukuun (2007), Atso Almilan Auringonkukkien (2009) ja Jukka Linkolan Hölmöläisten myötä omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut jo yli 15 000 oppilasta eri puolilla Suomea.

Mukaan koululaisoopperaan?

Jannen salaisuus -lauluharjoitus

Ilmoittaudu koululaisoopperaan syksylle 2016

Vastaava tuottaja Tuula Jukola-Nuorteva: tuula.jukola-nuorteva[a]opera.fi, p. (09) 4030 2516 (arkisin klo 9-16).

Kevään 2016 pääkaupunkiseudun koululaisoopperaesitykset järjestetään Kansallisoopperan Alminsalissa maaliskuussa. Maakunnissa esitykset järjestetään huhtikuussa.

Galleria

Jannen salaisuus
Jannen salaisuus -esityskuva
Jannen salaisuus
Jannen salaisuus
Jannen salaisuus
Jannen salaisuus
Jannen salaisuus

Kuvia matkan varrelta

Tekijät

Käsikirjoitus
Minna Lindgren
Ohjaus
Juulia Tapola
Lavastus, puvut
Taina Relander
Valaistus
Vesa Pohjolainen
Pehr-setä
Hannu Forsberg
Pianisti
Ilmari Räikkönen
Pianisti
Maarja Plink