Siirry sisältöön
Kokonaiskesto
1 esitys
25.1.2019
Oopperat
Päänäyttämö
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Suomalaisten rakastama romaani ensi kertaa näyttämöllä

Ulla-Lena Lundbergin romaani Jää sai Finlandia-palkinnon 2012. Siitä on tullut yksi vuosikymmenen rakastetuimpia romaaneja, jota on myyty Suomessa lähes 150 000 kappaletta.  Osittain Lundbergin oman perheen elämään Kökarilla perustuva kirja on kiinnostanut teattereita, mutta vasta Kansallisooppera sai luvan näyttämösovitukseen. Libretossa ovat mukana laajan romaanin olennaiset tapahtumat ja sen unohtumattomat henkilöt. Saariston vuodenajat ja jään uhka soivat musiikissa.

Jää

“Muistot himmenevät, uppoavat syvälle, näkyvät enää haaleina kuin kivet veden alla. Pian saarten pappi on vain tarina, jota virta kuljettaa, kauemmas, kauemmas…”

Jaakko Kuusisto

Jään säveltäjänä Jaakko Kuusisto

Oopperan säveltää Jaakko Kuusisto, jolle tehtävä oli mieluisin, mitä hän säveltäjänä saattoi kuvitella. Kuusisto on asunut ja säveltänyt ulkosaaristossa lähellä Jään tapahtumapaikkoja ja hän tuntee saariston olosuhteet. ”Tärkeimpänä pidän sitä, että musiikin on pystyttävä luomaan kokonaistunnelma joka kuvaa meren ja jään kauneutta, armottomuutta ja pienen ihmisen suhdetta häntä ympäröiviin voimiin.”

Ulla-Lena Lundberg

Ulla-Lena Lundberg on syntynyt Kökarissa ja asuu nykyisin Maarianhaminassa. Hän on julkaissut runoja, raportteja, matkakertomuksia ja romaaneja. Lundberg voitti vuoden 2012 Finlandia-palkinnon jättisuosion saavuttaneella romaanillaan Jää (Is, S&S). Hän on saanut myös muun muassa vuoden 1998 Runeberg-palkinnon ja Kiitos kirjasta -mitalin vuonna 1990. Vuonna 1993 hänet nimitettiin Åbo Akademin kunniatohtoriksi. Taiteilijaprofessorina Lundberg toimi vuodet 1994–1999.

Jää

”Sinun pitää tuntea jää, kantaako se vai pettää? Se pitää tuntea jaloissa. Varo saarten välissä, siellä vesi virtaa ja jää on ohutta. Älä käänny takaisin, et voi palata menneeseen, jää takanasi on jo muuttunut.”

Esitykset ja liput

1 esitys
25.1.2019
Oopperat
Päänäyttämö
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 25.1.2019
klo 19:00

Kausikortti

Kiikarit

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

Jää sisältyy kauden 2018–2019 kausikortteihin, joiden myynti alkaa huhtikuussa 2018. Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon.

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi