Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 45 min
2 esitystä
8.4.2017 – 8.4.2017
Oopperat
Alminsali
liput
16 / 8 €
Esityskieli Suomi
Ihmepoika A

Oopperaa ammattilaisten kanssa

Koululaisooppera Ihmepoika A syntyy alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä. Oopperan kirjoittaa rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface, sen säveltää Timo Hietala, ohjaa Riikka Oksanen ja visualisoi Anna Kontek. Esitys saa ensi-iltansa Alminsalissa 7.4.2017, minkä jälkeen nähdään vielä kaksi esitystä lauantaina 8.4., jolloin mukana ovat Kaisaniemen koulun 5C- ja 6C-luokkien oppilaat Elina Suorannan ja Kirsi Pettisen johdolla.

Syksystä 2017 alkaen teos kiertää jopa 80 koulussa ympäri Suomen. Ihmepoika A on järjestyksessään jo seitsemäs Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera.

Palefacen kirjoittama vauhdikas tarina

Pieni pakolaispoika menettää vanhempansa ja päätyy Suomeen. Poika on saanut isältään maagisen soittimen jolla ajan voi pysäyttää. Koulussa hän kohtaa koulukiusaajan ja suomalaiset ennakkoluulot. Koulun talonmies pitää pojan puolia ja kotitalousopettaja opettaa maailman monimuotoisuudesta. Mitä tapahtuu kun koulu uhataan sulkea? Onko talkkari ihastunut köksän opeen? Miten kaikki päättyy?

Timo Hietalan säveltämä ja Karri ”Paleface” Miettisen kirjoittama ooppera on vauhdikas tarina mielikuvituksen voimasta ja siitä ettei koskaan saa menettää toivoaan ja luovuttaa. Maailmanmusiikkivaikutteet kohtaavat näyttämöllä oopperan ja räpin estetiikan.

Paleface

Ihmepoika A on tarina yksin maahan tulleesta alaikäisestä turvapaikanhakijasta, joka muuttaa kaiken. Ooppera ruotii muun muassa ennakkoluuloja ja leikkauspolitiikkaa. Lisäksi pohditaan sitä voiko olla meitä ilman heitä. Tarinan opetus on, että ilman mielikuvitusta mikään ei onnistu.”

– Paleface

Mikä koululaisooppera?

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä 5-6. luokkalaisia perehtyy opettajiensa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Teoksen aihepiiriin perehdytään eri oppiaineissa oopperalta saadun kattavan materiaalipaketin avulla. Ennen esitystä ohjaaja ja kosketinsoittaja vierailevat koululla harjoittamassa musiikkia ja ohjausta yhden koulupäivän ajan. Nämä ennakkokäynnit toteutetaan kouluissa syys-lokakuussa. Teoksessa on uutuutena mukana kenraaliharjoituksen aikana ulkoa laulettava yhteislaulu, johon kaikki koululaiset voivat osallistua.

Esityspäivänä teos esitetään koulutovereille ja perheille yhdessä pukujen, maskeerauksen, lavastuksen, laulajien ja muusikoiden kanssa. Koulun oppilaat näkevät esityspäivänä klo 14 tapahtuvan kenraaliharjoituksen. Illalla klo 18 on yleisöesitys, jonka liput koulu itse myy ja jonka tuotot koulu /esiintyvät luokat voivat itse pitää. Ihmepoika A maksaa koululle 700€ ja useat koulut maksavat teoksen hinnan lipputuloistaan ja käyttävät loput esim. leirikoulua varten.

Oopperaprojektin tavoitteena on lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla.

Kansallisooppera- ja baletti on tuottanut koululaisoopperoita alakoululaisten kanssa jo 16 vuoden ajan, ja omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut lähes 20 000 oppilasta noin kolmessasadassa koulussa eri puolilla Suomea.

Ilmoittaudu hakijaksi koululaisoopperaan

Syksyn 2017 kiertuetta varten halukkaat koulut voivat ilmoittautua mukaan 2.5.2017 mennessä. Ilmoittaudu hakijaksi koululaisoopperaan tämän linkin kautta.
Lisätiedot: vastaava tuottaja tuula.jukola-nuorteva@opera.fi, puh. 09 4030561 klo 9–16.

#ihmepoikaA #koululaisooppera

Ihmepoika A, Mikko Sateila

Koko perheen ooppera

Koululaisooppera on koko perheen juttu! Esityksen alku saattaa kuitenkin tuntua turhan jännittävältä ja kovaääniseltä aivan pienille lapsille, joten suosittelemme teosta 5 vuotta täyttäneille.

Ihmepoika A kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Tekijät

Musiikki
Timo Hietala
Libretto
Paleface
Ohjaus
Riikka Oksanen
Valaistus
Vesa Pohjolainen

Rooleissa

Vieraileva solisti
Mikko Sateila
Vieraileva solisti
Riku Pelo
Vieraileva solisti
Sampo Haapaniemi
Kosketinsoittaja
Marko Hilpo
Lyömäsoittaja
Mongo Aaltonen

Kalenteri

45 min
2 esitystä
8.4.2017 – 8.4.2017
Oopperat
Alminsali
liput
16 / 8 €
Esityskieli Suomi