Siirry sisältöön
Kokonaiskesto
3 esitystä
7.4.2017 – 8.4.2017
Oopperat
Alminsali
liput
16 / 8 €
Jannen salaisuus -lauluharjoitus3

Oopperaa ammattilaisten kanssa

Koululaisooppera Ihmepoika A syntyy alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä. Oopperan kirjoittaa rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface, sen säveltää Timo Hietala, ohjaa Riikka Oksanen ja visualisoi Anna Kontek. Esitys saa ensi-iltansa Alminsalissa 7.4.2017, minkä jälkeen teos kiertää syksystä 2017 alkaen jopa 80 koulussa ympäri Suomen. Ihmepoika A on järjestyksessään jo seitsemäs Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera.

Paleface

Ihmepoika A on tarina yksin maahan tulleesta alaikäisestä turvapaikanhakijasta, joka muuttaa kaiken. Ooppera ruotii muun muassa ennakkoluuloja ja leikkauspolitiikkaa. Lisäksi pohditaan sitä voiko olla meitä ilman heitä. Tarinan opetus on, että ilman mielikuvitusta mikään ei onnistu.”

– Paleface

Mikä koululaisooppera?

Koululaisooppera on kouluissa toteutettava projekti, jossa 5-6 -luokkalaiset valmistavat oopperan yhdessä ammattimuusikoiden ja -laulajien kanssa.  Koululaiset esiintyvät oopperan kuorona, ja heillä voi olla myös pieniä rooleja. Heidän lisäkseen oopperassa esiintyy 2-3 ammattilaulajaa sekä orkesterina toimiva pianisti ja paikallisen musiikkiopiston viulisti.

Valmisteluvaiheessa 40-60 oppilaan ryhmä perehtyy opettajansa johdolla teoksen musiikkiin ja roolihahmoihin sekä harjoittelee näyttämöilmaisua. Myös ohjaaja ja pianisti käyvät koululla ennakkokäynnillä harjoittamassa musiikkia ja valmistelemassa ohjausta.

Jokainen mukana oleva koulu saa laajan opettajamateriaalipaketin käyttöönsä. Teoksessa mukana olevan luokan lisäksi myös muut koulun luokat voivat perehtyä aihepiiriin eri oppianeisiin liittyvien tehtävien kautta.

Kenraaliharjoitus esitetään koulun oppilaille esityspäivänä, ja illalla ooppera esitetään koulutovereille, ystäville ja perheille. Oopperaa tekevät luokat myyvät ja markkinoivat itse esitystensä liput ja pitävät lipputulot.

Oopperaan osallistuminen maksaa koululle 700€. Hintaan sisältyy kattava opetusmateriaali, ennakkokäynti koululla, taiteilijatiimin palkkiot esityspäivältä sekä esityksessä käytettävä näyttämölavastus ja puvustus. Projekti on avoin kaikille 5-6-luokille. Opettajan ei tarvitse olla musiikinopettaja eikä oppilaiden musiikkiluokkalaisia.

Kansallisooppera on tuottanut koululaisoopperoita 14 vuoden ajan. Herman Rechbergerin Noitasapatin (2000), Markus Fageruddin Kerjäläisten (2003), Sotajoulukuun (2007), Atso Almilan Auringonkukkien (2009) ja Jukka Linkolan Hölmöläisten myötä omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut jo yli 15 000 oppilasta eri puolilla Suomea.

Tekijät

Musiikki
Timo Hietala
Libretto
Paleface
Ohjaus
Riikka Oksanen
Lavastus, puvut
Anna Kontek
Valaistus
Vesa Pohjolainen

Kalenteri

3 esitystä
7.4.2017 – 8.4.2017
Oopperat
Alminsali
liput
16 / 8 €
pe 7.4.2017
klo 18:00
la 8.4.2017
klo 12:00
myynnissä
la 8.4.2017
klo 15:00
myynnissä