Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 väliaika
8 esitystä
8.9.2017 – 5.10.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
16-129 €
Esityskieli ruotsi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Kauden odotettu kantaesitys

Kauden 2017–2018 odotettu kohokohta on uuden suomalaisen oopperan kantaesitys. Syyssonaatissa kohtaavat elokuvamaailman legendan Ingmar Bergmanin teksti ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikki. Gunilla Hemming on kirjoittanut Bergmanin elokuvan pohjalta voimakkaan libreton ihmisen valinnoista, perheen salatuista ristiriidoista ja anteeksiannon mahdollisuudesta. Charlotten rooli on sävelletty Anne Sofie von Otterille, joka on yksi aikamme maineikkaimpia mezzosopraanoja. Von Otter esiintyy meillä nyt ensimmäistä kertaa oopperaroolissa.

Yle taltioi ja lähettää Syyssonaatin Yle Teemalla ja verkossa yle.fi/klassinen lauantaina 23.9.2017. Livelähetystä voi seurata verkossa myös Oopperan ja Baletin Stage24-palvelussa. Syyssonaatti nähdään syksyllä myös The Opera Platformilla.

Suosittelemme oopperaa yli 12-vuotiaille katsojille.

Svenska kulturfonden tukee Höstsonatenia.

#höstsonaten #syyssonaatti

Sebastian Fagerlund; Höstsonaten; Syyssonaatti

”Höstsonaten on monitasoinen ja vahva ihmissuhdedraama, jossa päähenkilöt kohtaavat yön pimeinä tunteina ja joutuvat punnitsemaan valintojaan ja niiden seurauksia. Oopperan pohjavire on ikuinen aihe: anteeksiantaminen ja toisen ihmisen hyväksyminen. Jo sävellysprosessin alkuvaiheessa tuntui siltä kuin tarina ja sen henkilöhahmot olisivat vain odottaneet minua mielen varjoissa. Oopperan musiikilliset vuorovesimaiset vyöryt ovat sävellystyön edetessä vetäneet minut poikkeuksellisen syvälle maailmoihinsa.”

– säveltäjä Sebastian Fagerlund

Katso säveltäjä Sebastian Fagerlundin haastattelu

Juoni

I näytös

On syksy, pappilassa odotetaan Charlotten vierailua. Charlotte on kiertänyt konserttisaleja juhlittuna pianistina eikä ole nähnyt tyttäriään Evaa ja Helenaa seitsemään vuoteen. Helena on sairas ja puhekyvytön, Eva ja hänen miehensä Viktor ovat menettäneet kolmivuotaan poikansa Erikin. Myös Charlotte on kokenut menetyksen: hänen miesystävänsä Leonardo on kuollut.

Charlotte tulee ja puhuu ensimmäiseksi uusista vaatteistaan. Pian hän saa kuulla, että hänen hoitolaitokseen jättämänsä Helena onkin nyt pappilassa. Charlotte jää yksin, seuranaan vain ihaileva yleisö, jolle hän valittaa joutumistaan näin kiusalliseen tilanteeseen. Eva vie hänet katsomaan Helenaa, myös Leonardo ilmaantuu ja vihjaa johonkin, mitä oli tapahtunut heidän ollessaan yhdessä Bornholmissa. Charlotte ei ymmärrä, mitä Helena yrittää sanoa. Hän päättää lyhentää vierailuaan, ja yleisö tukee häntä.

Illalla Charlotte pyytää Evaa soittamaan mutta ei selvästikään arvosta tyttärensä esitystä. Yleisökin näyttää kyllästyvän soiton aikana. Seuraavana päivänä Viktor kertoo Charlottelle, miten Erikin tulo oli muuttanut kaiken heidän elämässään. Juuri ennen nelivuotispäiväänsä Erik oli kuitenkin hukkunut. Miksi Jumala oli ottanut kaiken pois? Charlotte ei tiedä, mitä sanoa. Evan mielestä Erik on edelleen hänen kanssaan: ajatuksilla ja tunteilla ei ole rajoja.

Kun Charlotte valmistautuu nukkumaan ja ottaa rauhoittavaa lääkettä, hiljaisessa talossa kuuluu huuto. Eva menee rauhoittamaan Helenaa ja kohtaa käytävässä Charlotten. Syntyy kiihkeä keskustelu, jossa padotut tunteet purkautuvat. Eva ei tiedä kumpi oli pahempaa, että Charlotte oli konsertoimassa vai että hän oli kotona. ”Äiti ja tytär, mikä kauhistuttava tunteiden yhdistelmä”, Eva sanoo.

II näytös

Eva kertoo, miltä tuntui kun äiti aina lähti konserttimatkalle, Charlotte taas muistelee miten hänen uransa oli katketa. Helena huutaa taas, ja Eva lähtee katsomaan sisartaan.

Charlotte sanoo häntä ylistävälle yleisölle, ettei ollut valmistautunut tällaiseen keskusteluun. Äidin ja tyttären välienselvittelyn jatkuessa menneisyyden salaisuudet paljastuvat: Eva oli tullut raskaaksi 18-vuotiaana ja Charlotte oli painostanut hänet aborttiin. Eikö tytär koskaan pääse irti äidistään, Viktor kysyy.

Helena kertoo, miten vuosia sitten pääsiäisenä Bornholmissa Leonardo oli suudellut häntä ja silloin hän oli ollut rauhallinen. Charlotte oli pyytänyt Leonardoa jäämään, koska hänen läsnäolonsa teki hyvää Helenalle. Nyt Eva, Viktor ja Leonardo syyttävät Charlottea Helenan sairastumisesta. Yksin yleisönsä kanssa jäätyään Charlotte pyytää anteeksi kaikkea, mitä on tehnyt väärin. Hän haluaa muuttua.

Kun Viktor aamulla kertoo Helenalle Charlotten lähteneen, Helena puhkeaa huutoon ja yrittää ryömiä ovelle. Eva katuu yhteenottoa ja kirjoittaa Charlottelle, että on kohdellut äitiään väärin. Samaan aikaan toisaalla Charlotte kertoo agentilleen vierailusta ja kysyy, miksei sairas Helena saisi kuolla. ”On mahdollista huolehtia toinen toisestaan, en usko sen olevan liian myöhäistä”, Eva kirjoittaa.

“A mother and a daughter, what a terrible combination.” – Eva, Syyssonaatti

Meeri Koutaniemi_1600x900

Syyssonaatin innoittamina etsimme äitejä ja tyttäriä malliksi Meerille

Äidin ja tyttären suhde on yksi Syyssonaatin keskeisimmistä teemoista. Suuri ja monisyinen aihe innosti meidät toteuttamaan ainutlaatuisen valokuvaprojektin. Millainen on oma äiti-tytärsuhteesi? Kerro se meille, niin voitte päästä palkitun Meeri Koutaniemen kuvattavaksi Oopperatalolle sunnuntaina 27.8.2017.

Tekijät

Musiikki
Sebastian Fagerlund
Libretto
Gunilla Hemming
Ohjaus, lavastus
Stéphane Braunschweig
Puvut
Thibault Vancraenenbroeck
Valaistus
Marion Hewlett

Rooleissa

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 väliaika
8 esitystä
8.9.2017 – 5.10.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
16-129 €
Esityskieli ruotsi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 8.9.2017
klo 19:00
muutamia jäljellä
ke 13.9.2017
klo 19:00
myynnissä
la 16.9.2017
klo 18:00
täynnä
ti 19.9.2017
klo 19:00
myynnissä
la 23.9.2017
klo 19:00
myynnissä
ti 26.9.2017
klo 19:00
myynnissä
la 30.9.2017
klo 14:00
myynnissä
to 5.10.2017
klo 19:00
myynnissä

Taiteilijatreffit ja teosesittelyt

ke 13.9.2017
klo 18:15
vapaa pääsy
ti 19.9.2017
klo 18:15
vapaa pääsy

Kausikortti

kiikarit

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon. 

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi