Siirry sisältöön

Kansallisbaletissa vahva tšekkiläisedustus

Tanssija Lucie Rákosníková nimitettiin solistitanssijaksi Lumikuningattaren kauden ensimmäisen esityksen jälkeen 4. marraskuuta 2016. Lucie debytoi Lumikuningattaren Kertun roolissa jo kaksi vuotta sitten, ja hän on ehtinyt tehdä jo monia muitakin päärooleja. Viime kaudella hänet nähtiin mm. Kenneth Greven Pienen merenneidon nimiroolissa ja tällä kaudella hän on tanssinut Natália Horečnán Romeossa ja Juliassa Julian roolissa sekä Jorma Elon baletissa Liisa Ihmemaassa Yökorentona.

Romeo ja Julia
Lucie Rákosníková ja Nikolas Koskivirta Natália Horečnán Romeossa ja Juliassa

Tšekin tasavallasta kotoisin oleva Lucie on opiskellut Prahan tanssikonservatoriossa 2001–2009. Tšekin korkeasta balettikoulutuksen tasosta kertoo se, kuinka myös Kansallisbalettiin on kiinnitetty useita tšekkiläisiä tanssijoita. Kansallisbaletissa työskentelevät tähtitanssija Michal Krčmář, ensitanssija Edita Raušerová, tanssija Jevgenija Plešková sekä nuorisoryhmässä Martin Krčmář.

Vuonna 1995 Helsingin kansainvälisen balettikilpailun Grand Prix’n voittanut tšekkiläinen Barbora Kohoutková kiinnitettiin Kansallisbalettiin voiton jälkeen, ja hän ehti tanssia monissa ikimuistoisissa päärooleissa vuoteen 2002 saakka. Myös tämän jälkeen hän on vieraillut useita kertoja Kansallisbaletissa. Barboran mukana Kansallisbalettiin tuli harjoittajaksi myös Ingrid Němečková, joka työskentelee vastaavana balettimestarina.

Balettiryhmissä tanssijat on perinteisesti jaettu ensi-, solisti- ja kuorotanssijoihin. Kansallisbaletissa jako oli käytössä 1970-luvulle saakka, minkä jälkeen uusia tanssijoita ei enää nimitetty ensi- tai solistitanssijoiksi. Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve otti nimitykset uudelleen käyttöön kansainvälisen käytännön mukaisesti vuonna 2009, ja Kansallisbaletin tanssijoita nimitettiin tähti-, ensi- ja solistitanssijoiksi. Ensimmäisenä nimitettiin tähtitanssijaksi Minna Tervamäki.

Pieni merenneito
Lucie Rákosníková ja Michal Krčmář Pienessä merenneidossa

Lumikuningatar
Lucie Rákosníková Lumikuningattaren Kertun roolissa

Tällä hetkellä Kansallisbaletin lähes 80 tanssijasta kahdeksan on tähtitanssijoita, kuusi ensitanssijoita ja kahdeksan solistitanssijoita. Tähti- ja ensitanssijat tanssivat enimmäkseen päärooleissa, mutta Kansallisbaletissa tanssijanimitykset eivät vaikuta roolivalintoihin niin voimakkaasti kuin monissa muissa ryhmissä maailmalla.

Lucie Rákosníkován esittelysivu

Teksti JUSSI ILTANEN
Kuvat MIRKA KLEEMOLA, SAKARI VIIKA